Av Aftonbladets avslöjande framgick även att Svenska kraftnät raderat väsentlig information om det allvarliga läget i interna beslutsunderlag.
Redan i sommar kan södra Sverige drabbas av brist på el på grund av brister i överföringskapaciteten och av att det produceras för lite el. Skulle det ske kan det behövas ta till nöddrift, och återställningen kan ta flera dygn, eller i värsta fall veckor, enligt den raderade delen av analysen.
Myndighetens mörkläggning är anmärkningsvärd. Men det är också besynnerligt att vi ens hamnat i en situation där det finns risk för elbrist i södra Sverige, särskilt med tanke på hur landets elinfrastruktur var uppbyggd.
Lite förenklat går det att säga att planen har varit att norra och mellersta Sverige som bas ska förlita sig på vattenkraft och södra Sverige på kärnkraft. Kraftverken i söder — Forsmark, Oskarshamn, Barsebäck och Ringhals — var strategiskt placerade när de byggdes.
Till de två basenergislagen har vindkraften fogats med tiden, men också andra förnybara energikällor. Noterbart är dock att vattenkraften och kärnkraften alltjämt står för 80 procent av Sveriges elproduktion, enligt Ekonomifakta.
Denna generalplan för svensk elförsörjning håller på att schabblas bort. Välmenande politik håller på att sätta en välfungerande del av det svenska samhället ur spel genom att de försöker styra elmarknaden för hårt och för mycket.
Den rödgröna regeringen har lagt tungan på vågen och försökt vrida marknaden bort från kärnkraft till förnybara energikällor. De har genom straffskatter på kärnkraften och subventioner på förnybart velat skapa incitament till en omställning på energimarknaden. Resultatet har blivit att det uppfattas allt mindre lönsamt att driva kärnkraft i Sverige och framför allt att det inte är värt att investera i ny kärnkraftsteknik och nya kraftverk.
Detta är grunden för den potentiella elbristen i södra Sverige som Svenska kraftnät nu inte vill skylta med. Och i och med att el är svårt att lagra, de alternativa energikällorna inte är lika planerbara som kärnkraften och vattenkraften från norra Sverige inte underhåller energibehoven i södra Sverige krävs det troligtvis import av el för att täcka upp bristerna. Närmast till hands finns det kolkraftverk i Polen och naturgas från Ryssland.
På kort sikt bör riksdag och regering gå in med kraft och återställa snedvridningen på energimarknaden, och därefter på backa undan och låta den vara i fred.