Mattias Karlsson är S dåliga samvete

Mattias Karlsson (SD) har lätt för att hamna i centrum. Beror det på att han i en annan tid hade varit en självklar socialdemokrat?

Mattias Karlsson (SD) har lätt för att hamna i centrum. Beror det på att han i en annan tid hade varit en självklar socialdemokrat?

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-11-18 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Sveriges radios Söndagsintervju 15 november med Mattias Karlsson (SD) har blivit uppmärksammad. Intervjun utlöste en storm av reaktioner för att inte ha varit tillräckligt kritisk. Sociala medier fylldes med bitska kommentarer från vänsterföreträdare om att public service ”gullade” med SD. 

Varför väcker just Mattias Karlsson så starka reaktioner då han syns i media? Kanske finns svaret i en kommentar från journalisten och författaren Göran Greider som skrev:

Hörde intervjun med Mattias Karlsson. Och jag hörde ett symptom prata. Ett symptom på att arbetarrörelsen sedan länge slutat nå arbetarklassens barn.”

I intervjun med SR återkommer Mattias Karlsson till hur mycket han uppskattar de arbetsamma och ärliga människorna han växte upp bland i småländska Rottne. Även om Karlsson själv flyttade för att studera fortsatte han att identifiera sig med dem som ville bo kvar på landet och arbeta med traditionella yrken.

Det går inte att förstå SD:s tillväxt i opinionen om man inte känner till S förändring under samma tid. Under de decennier som SD har vuxit från några få procent till runt 20 procent har S minskat från dryga 40 till under 30 procent. S har inte bara tappat väljare, partiet har också delvis bytt väljarunderlag.

Enligt Socialdemokraternas valanalys av valet 2018 tappade partiet mest väljare på landsbygden. S har också tappat bland arbetare i LO-yrken. Förra hösten blev SD för första gången största parti bland LO-väljare. Att S fortfarande hänger med någorlunda är mycket tack vare LO-kvinnorna. I de mansdominerade LO-yrkena har SD klart försprång. Socialdemokraterna har också svårt att ersätta väljare som lämnar. Andelen som röstar på S är dubbelt så stor bland väljare över 65 än bland dem under 30.

Mattias Karlsson kommer från den första generationen svensk arbetarklass som inte ser S som ett självklart alternativ. Att det blivit så kan inte komma som en överraskning. Socialdemokraterna har rört sig från landsbygds- till storstadsväljare, från arbetare till tjänstemän, från svenskfödda till utrikesfödda. Regeringssamarbetet med Miljöpartiet har snabbat på omställningen.

Om Mattias Karlsson fötts i en annan tid är nog chansen stor att han skulle ha blivit en socialdemokratisk politiker. Då hade socialdemokratin varit det naturliga valet för att företräda de människor och den bygd han älskar. Precis som Greider skrev är Karlssons politiska val ett symptom på att S vände ryggen åt arbetare på landsbygden. Mattias Karlsson är Socialdemokraternas dåliga samvete.