Regeringens hantering av coronapandemins ekonomiska konsekvenser har huvudsakligen bestått av två delar. För det första ska jobb och företag skyddas för att bevara den svenska ekonomins livskraft. För det andra ska ekonomin gå starkare ur krisen genom att ställa om för framtiden.
Tanken är att människor som saknar arbete inte bara ska sitta hemma utan i stället fortbilda sig. Detta gäller i synnerhet ungdomar, vilka Arbetsförmedlingen har rekommenderat att utbilda sig (TT 19/7). I enlighet med det syftet har också regeringen ökat antalet utbildningsplatser vid högskolan med 9 300 under 2020 och 6 600 under 2021.
Därför är Universitets- och högskolerådets, UHR, besked i torsdags om att ställa in högskoleprovet i höst, liksom det i våras, problematiskt. För många är provet enda sättet att skapa sig det liv man vill. Vissa människor mognar helt enkelt senare och alltför många skolor är så stökiga att studierna hämmas.
UHR har visserligen förlängt giltigheten för redan genomförda prov men det hjälper inte den som aldrig har gjort det. Staten har ett särskilt ansvar mot dessa elever eftersom alla gymnasieskolor stängdes ned som ett led i smittbekämpningen.
Anledningarna som anförs för att ställa in proven är heller inte särskilt övertygande. UHR bedömer att lokalbehovet nästan skulle fyrdubblas, från 600 till 2 300. Visserligen beräknas antalet anmälningar öka med ungefär hälften och socialt avstånd krävs i lokalerna, men bedömningen verkar överdriven. Provtagare måste dessutom redan sitta långt ifrån varandra för att förhindra fusk.
Ungdomar är också sämre på att tvätta händerna och socialt distansera. Det första tycks vara en begränsad risk så länge deltagarna inte lånar varandras pennor, och det andra syftar snarare på att de går till baren för ofta än att de står för tätt i korridoren.
Det finns naturligtvis svårigheter med att genomföra provet. Men som skoldebattören Hamid Zafar påpekat på Twitter har Afghanistan genomfört sina motsvarande prov på idrottsplatser utomhus. Just det är kanske inte lämpligt i Sverige i oktober, men visar att det går om man vill. Till exempel är det inte ovanligt att universitetstentamen skrivs i idrottshallar.
Regeringen bör överpröva UHR:s beslut och ge alla ungdomar en chans att ta sig in på högre utbildning. Om så bara för att värna sin egen krispolitik.