Semester brukar vara dyrt och allt fler väljer att låna i stället för att spara pengar för att ha råd. Med nuvarande regler tvingas skattebetalarna att vara med och betala.
Var tolfte barnfamilj lånar för att åka på semester enligt en undersökning från Länsförsäkringar. En annan undersökning visar att var åttonde svensk mellan 18-29 år tar lån av samma anledning. Moa Langemark som jobbar på Finansinspektionen menar att det beror på att fler generellt köper saker nu och betalar senare.
Många har det också dåligt med pengar just nu. Man tror på ljusningar i ekonomin till hösten och vågar därför låna för att konsumera. Antalet obetalda skulder för blancolån, som är utan säkerheter, har ökat kraftigt och fler hamnar hos Kronofogden.
För människor som hamnar i skuldspiralen är det en tragedi som kan ta lång tid att ta sig ur. Därför är det viktigt att man som privatperson noga funderar igenom om det verkligen är värt att låna till semestern. Om man inte har råd att betala nu, kommer man verkligen att ha det senare?
Som det ser ut nu tvingas skattebetalarna vara med och dela på notan. Staten har hittills uppmuntrat till blancolån genom ränteavdraget. Men regeringen föreslog i början av året att trappa av det. Det ska göras under två år och vara helt utfasat 2026. Parallellt med det vill regeringen höja bolånetaket till 90 procent. Det ska göra att fler personer får möjlighet att äga sitt boende och att färre tar blancolån för att finansiera kontantinsatsen.
Förändringarna innebär en sundare syn på lån. Har man möjlighet kan det ofta vara bra att låna till en investering, som till exempel en bostad. Särskilt när räntorna kan vara upp till 40 procent. Ränteavdraget borde på sikt trappas av för samtliga former av lån parallellt med att amorteringskravet lättas. På så sätt subventionerar inte staten vissa val. Med ett lättat amorteringskrav blir det heller inte svårare att ha råd med sin bostad.
Det är viktigt att avtrappningen sker i en takt så att människor som tagit lån med nuvarande förutsättningar inte får problem med att betala. Efter de senaste årens förändringar av räntorna har det blivit allt tydligare hur viktigt det är med förutsägbarhet och att förändringar inte görs i för hög takt.
I slutändan är människor själva ansvariga och ska få bestämma över hur de hanterar pengar. Men saker som fångar människor i en farlig skuldspiral ska inte subventioneras.