Macrons kärnkraftsläxa till Bolund

I ett tal till nationen förklarade president Emmanuel Macron nyligen att Frankrike ska börja bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Franrikes president Emmanuel Macron har en viktig läxa till miljöminister Per Bolund (MP).

Franrikes president Emmanuel Macron har en viktig läxa till miljöminister Per Bolund (MP).

Foto: ​ Francois Mori/ Christine Olsson/TT/Montage

Ledare2021-11-17 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det har inte gjorts på årtionden. Det omedelbara skälet bakom beslutet är den pågående energikrisen i Europa som lett till kraftigt höjda elpriser. Med ny kärnkraft vill presidenten stabilisera marknaden och hålla priserna nere.

Världens energiproduktion domineras ännu av fossila bränslen. Energiindustrin måste ställas om. I det projektet är kärnkraften central som en storskalig producent av fossilfri el.

Bara någon dag senare (9/10) presenterade det brittiska närings- och energidepartementet en investering på motsvarande 2,4 miljarder kronor i ny kärnkraft. Pengarna medfinansierar ett projekt av Rolls Royce som utvecklar småskaliga kärnreaktorer, så kallade SMR.

Även österut pågår liknande projekt. I Estland bedriver företaget Fermia Energia också forskning kring SMR tillsammans med Vattenfall. I somras togs samarbetet ett steg längre då Vattenfall blev minoritetsägare i Fermia.

I Finland pågår sedan många år en utbyggnad av storskalig kärnkraft. Nästa år beräknas en tredje reaktor tas i drift vid kraftverket Olkiluoto och ett helt nytt verk planeras till år 2026. I Finland finns bred politisk enighet i frågan, vilket hjälpt utbyggnaden. Till och med det finska miljöpartiet lobbar för att kärnkraft ska klassas som hållbart på EU-nivå.

Då den internationella opinionen vänder tycks Sveriges decenniegamla motstånd mot kärnkraft allt underligare. I synnerhet som vi fram till 80-talet var ledande inom både forskning och produktion på området. Detta politiska motstånd är det främsta skälet till att det inte planeras ny kärnkraft i Sverige.

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, förklarar i Dagens Industri att nya reaktorer är en för stor investering att satsa på för privata investerare, om det inte är säkert att den alls får tas i drift. Det är hög tid att Sverige åter tar plats på den internationella arenan som en ledande kärnkraftsnation. Då skulle den hämmande osäkerheten försvinna.

Därtill finns mycket som staten kan göra direkt. Ändra lagen för att tillåta kraftverk på fler platser än i dag. Nyttja ägandet av Vattenfall för att upphandla nya reaktorer. Kanske till och med stödja kärnkraften finansiellt som kompensation för att den under många år belades med en särskild effektskatt samtidigt som andra kraftslag, som sol och vind, subventionerades.

Sverige behöver elen och klimatet kräver tekniken.