Förslaget som partiledaren och migrationspolitiska talespersonen presenterade bygger på fyra punkter. För det första ska arbetskraftsinvandring inte tillåtas för yrken med månadslöner under svensk medianlön, vilken i år är 31 700 kronor. Det kan jämföras med dagens gräns som är 13 000 kronor.
M vill också ta bort möjligheten till så kallat spårbyte. Det vill säga när personer byter mellan asyl och arbetskraftsinvandring som skäl för att stanna i Sverige. Vidare vill M stoppa arbetskraftsinvandring inom området personlig assistans. Det är en viktig åtgärd för att motverka parallellsamhällen. Slutligen vill M öka kraven på dem som önskar tar hit anhöriginvandrare. Det ska inte bara finnas krav på försörjning utan även på rimlig bostadssituation.
Det är alla goda förslag som borde ha varit på plats för länge sedan. Sverige har inget behov av arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken. Landets arbetsmarknad är inte inriktad på låglöneyrken. Redan idag är arbetslösheten stor i de grupper som bara kan konkurrera om dessa jobb, och det är viktigt att nya jobbtillfällen kan komma den gruppen till del.
Det är också rimligt att söka flera chanser att generellt minska invandringen till Sverige. År 2020 invandrade totalt nästan 116 000 personer till Sverige, varav drygt 15 000 var arbetskraftsinvandrare. Det är mer än dubbelt så många som brukade komma per år under Göran Perssons regeringar. Och redan då växte utanförskapet hastigt. Skola, arbetsmarknad och bostäder måste få en chans att hinna ikapp.
För Moderaterna är omsvängningen i synen på lågkvalificerad arbetskraftsinvandring därför en viktig milstolpe. Ulf Kristersson har nyligen kallat Migrationsöverenskommelsen 2011 mellan Alliansen och Miljöpartiet för det tydligaste exemplet där Moderaterna tappat fotfästet och inte förstått konsekvenserna av sin egen politik. Om han har medhåll bland alla sina partikollegor är en annan fråga. Många nu aktiva moderater gick med i partiet i en tid då öppna gränser sågs som en självklarhet.
I dag har den ideologin övertagits av Centerpartiet och Moderaternas utspel ökar inte chansen till att gamla Alliansen skulle återuppstå. Socialdemokraterna hamnar i en svår situation. Deras väljare och många företrädare tycker som Moderaterna i frågan om invandring. Men samtidigt sitter S fast i ett regeringssamarbete med MP och C. De tvingas välja mellan regeringsmakten och sakfrågan.