En av Karlsbros klimatrelaterade punkter är att kommissionen ska kunna hejda medlemsländer från att lägga ner kärnkraft. ”Sedan millennieskiftet har bara Sverige och Tyskland lagt ner 23 reaktorer, i en tid när kärnkraften är en pusselbit som gör att vi skulle kunna nå klimatneutralitet”, förklarar hon i en intervju med Ekot.
När programledaren påpekar att EU:s grundlag inte medger det Karlsbro kräver svarar hon: ”Vi vill massor med EU”. Frågorna kring hur det rent praktiskt ska gå till för kommissionen att förbjuda EU-länderna att skrota kärnkraft svarar hon inte på.
Dessutom har hon röstat ja till alla delar av klimatpaketet Fit for 55. Programledaren påpekar att detta enligt Konjunkturinstitutet innebär att bensin och diesel inom en relativt snar framtid kommer kosta över 40 kronor litern. Något Karlsbro försvarar med att fordonsflottan blir alltmer elektrifierad. Programledarens anmärkning att 5,9 procent av de svenska personbilarna är elbilar möts av mummel. Även frågan kring varför man inte varit ärlig mot väljarna med vad bränslet kommer kosta följs av osammanhängande meningar.
L vill som enda svenska parti avveckla jordbruksstöden. ”Det finns stora problem med det här produktionsstödet”, förklarar Karlsbro. Som exempel nämner hon byråkratisering och att det finns ”mycket forskning” som visar att stöden inte leder upp till de ”klimat och miljökrav som skulle behövas och så vidare”.
Karlsbro får frågan hur hon tänker säkerställa tillgången på mat när hon samtidigt vill ta bort produktionsstöden. ”Det är en jätteviktig fråga du tar upp, inte minst i den situation Europa befinner sig i. Livsmedelssäkerhet är ju också en säkerhetsfråga, svarar hon och lyfter ovidkommande punkter som ökad svensk export.
Karlsbro har rätt i analysen att livsmedel är en säkerhetsfråga. Det spelar ingen roll hur bra andra är på sina yrken om lantbrukarna inte får att producera livsmedel.
Ändå röstar L för naturrestaureringslagen, minskad växtskyddsmedelsanvändning och andra åtgärder som drastiskt kommer minska europeisk livsmedelsproduktion. Enbart den föreslagna halveringen av växtskyddsmedel hade lett till att EU tappat uppåt 42 miljoner ton spannmål, motsvarande Ukrainas hela export innan kriget.
Lyckligtvis har en del av dessa förslag blivit nedröstade eller dragits tillbaka. Eller som Karlsbro konstaterar – L är en ensam röst. Och tur är väl det.