Luleås högtsmällande planer imponerar inte

Årets fyrverkerier ska avsluta Luleås 400 års-jubileum. Men det blev en saga i sin egen rätt i stället.

Givetvis vill folk se fyrverkerierna. Det är en magisk upplevelse. Kommunens villrådighet gör dock att de blir utan i år.

Givetvis vill folk se fyrverkerierna. Det är en magisk upplevelse. Kommunens villrådighet gör dock att de blir utan i år.

Foto: Charlie Riedel

Ledare2021-12-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Fyrverkerier. För såväl stora som små kan det vara magiskt att se himlen användas som en rökig palett mot vilken målas fantastiska kreationer i fantasieggande färger – men bara för en sekund. Det gäller att fånga ögonblicket. Står man och fotar missar man allt. Det är inget vidare modernt. Men det är underbart.

Årets nyårsfyrverkerier ska avsluta Luleås 400-årsjubileum och ska inte ske från Ormberget. Fast det skulle ske där när det inte skulle göras från södra hamn där det egentligen skulle ske. Det är en rekorderlig soppa kommunen har ställt till med.

Egentligen föreligger inga hinder mot att hålla fyrverkeriet i hamnen. Inte ens gårdagens nya restriktioner sätter stopp. Så nog hade kommunen kunnat ha fyrverkeriet där. Men man är rädd att framstå som oansvarig om alltför mycket folk skulle masa sig ned till hamnen och stå och trängas utomhus i den kalla vinternatten.

Folksamlingar är naturligtvis vanskligt när det finns virus som sprider sig, men man bör komma ihåg att restriktioner gäller för allmänna sammankomster inomhus och omfattar dessutom bara dem som inte har vaccinpass. Det är än så länge inte förbjudet att träffas i någon som helst konstellation utomhus.  Folk måste kunna förväntas ta ansvar för sig själva och sina medmänniskor. Men kommunen litar tydligen varken på invånarna, FHM eller regeringen. 

Trots att kommunen hade gott om tid på sig då valde man att flytta fyrverkerierna till Ormberget – uppenbarligen utan att tänka över saken särskilt noga. Det är inte direkt en hemlighet att man då är tämligen nära byar som är allmänt kända för att vara hem åt både köttdjur och hästar, välkända flyktdjur.

Ändå verkar kommunen närmast förvånad över den kritik som kom från djurägarna. Trots att just djurvälfärd är det som ständigt anförs mot fyrverkerier. Det är imponerande. Det ska dock sägas till kommunens fördel att den insåg att den gjort ett misstag, erkände det och ändrade sig – den heliga treenigheten inom politik och offentlig förvaltning. Det måste nästan beskrivas som ett sant julmirakel.

Till slut kom beskedet att fyrverkeriet ställs in helt. Så mycket för det julmiraklet. Fyrverkerierna kunde gott ha skjutits upp från Råneå eller någon av de andra förfördelade kommundelarna. Vitå till exempel. Ni får ingen kommunal skola men titta vilket fint fyrverkeri. Så kunde Luleåborna se det strömmas på webben. Coronasäkert och fint. Socialt hållbart.