För arbetsgivare är julen ett utmärkt tillfälle att visa uppskattning. De flesta ser det som en någorlunda fin gest och har inte alltför höga förväntningar på en julgåva. Man uppskattar jobbklappen för vad den är. Men om julgåvan framstår som osedvanligt snål samtidigt som de anställda har haft en särskilt ansträngd arbetssituation blir det lätt en personalpolitisk katastrof. Det är vad som har hänt i Region Norrbotten.
Regionen har valt att bjuda sin anställda på julmat och budgeten är satt till 200 kronor per anställd. Det är i minsta laget för ändamålet. Även om det framstår som ännu snålare säger riktlinjerna att lunchen helst ska ätas i den egna restaurangen.
När chefer i stället har bokat julbord någon annanstans har vissa anställda ställts inför valet att stå för mellanskillnaden själv eller att inte äta julmat med sina kollegor alls. Då är det inte längre en gåva utan en rabattkupong. Det är snålt och obetänksamt. Pandemi eller ej, bättre än så kan man. Tvärtemot syftet har man nu anställda som känner sig mindre uppskattade än innan.
På andra sidan är gräset onödigt grönt. Luleå kommun ger ett lokalt presentkort på 2 000 kronor till alla sina medarbetare. Syftet sägs vara att dels uppmärksamma goda arbetsinsatser under pandemin, dels stötta det lokala näringslivet.
Långt ifrån alla anställda på kommunen lär ha haft en särskilt ansträngd situation på grund av pandemin. För många har det mest inneburit mer hemarbete. Medan andra personalgrupper haft en betydligt mer ansträngd situation. Det förfaller inte vara en särskilt spetsig personalsatsning.
Att kommunen vill stötta det lokala näringslivet i ett utsatt läge är gott och väl. Men om man tror att man räddar det på detta vis ägnar man sig åt ett dyrt självbedrägeri. Om det behövs mer pengar i omlopp för konsumtion hade en skattesänkning varit både effektivare och rättvisare. Det hade kommit fler till godo och man hade kunnat spendera dem där man finner det bäst själv. En bättre kommunekonomi är också en bra julklapp för alla invånare. Pandemin fyller snart två så det har funnits tid till detta.
Värnar man det lokala näringslivet kan man också försöka att inte placera sig under snittet i var och varannan undersökning om det lokala näringslivsklimatet. Och vill man gynna centrumhandeln hade man till exempel kunnat slutat anstränga sig för att försvåra biltrafiken i centrum.
Regionen och kommunen felar båda, men åt helt olika håll.