Varför blåste kommunen landsbygdsföreningarna?

Landsbygdens föreningar är en viktig partner, skrev Luleås rödgröna majoritet i budgeten. Sedan blåste man föreningarna på det utlovade stödet.

Varför ska pengarna som utlovades till landsbygdens föreningar stanna här? Är det ett stadshus eller Joakim von Ankas pengabinge?

Varför ska pengarna som utlovades till landsbygdens föreningar stanna här? Är det ett stadshus eller Joakim von Ankas pengabinge?

Foto: Elisabeth Hedman

Ledare2024-12-23 00:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Att lova runt men hålla tunt är knappast ett omdöme att sträva efter. Likafullt är det den vänligaste beskrivningen av vad Luleå kommun har gjort mot landsbygdens föreningar.

Efter att i många år ha kritiserats av den borgerliga oppositionen, kanske främst Kristdemokraterna och Centerpartiet, för sitt bristande stöd för kommunens landsbygd gick det rödgröna styret på offensiven. Här skulle minsann bevisas att man är också landsbygdens bästa vän.

I budgeten för 2024-2025 kunde man därför läsa följande: "Landsbygdens föreningar är en viktig partner i utvecklingen av kommunen. För att arbetet ska förstärkas under åren tillsätter vi 1 miljon kronor årligen i ökat föreningsbidrag till föreningar på landsbygden."

Ett välkommet besked. Det finns en enorm livskraft runtom på Luleås landsbygd men även där behövs resurser och stöd, precis som i stan. Satsningen var välkommen när den presenterades för föreningarna i slutet av 2023 och kunde ha betytt mycket. Förutsatt att den var ärligt menad och faktiskt genomfördes vill säga. Men det har den inte gjorts.

När 2024 går mot sitt slut har Kristdemokraterna uppmärksammat att det utlovade stödet som föreningarna uppmanats att söka aldrig har blivit sökbart. Vad händer då med pengarna, förs de över till nästa år så att föreningarna ändå får ta del av dem? Naturligtvis inte. De sugs in i kultur- och fritidsförvaltningen.

Som av en händelse förefaller just kultur- och fritidsförvaltningen ha ett visst behov av de pengarna. Med två veckor kvar av året, påpekade KD, ser förvaltningen ut att göra ett resultat på minus två miljoner. Genom att inte låta pengarna gå till föreningarna som det påstods vara tänkt kan man snabbt och fiffigt bättra på sitt ekonomiska resultat.

Det ska förstås sägas att det är gott och väl att kommuner tar sitt ekonomiska resultat på allvar. Men det ska knappast ske på detta vis.

Politiker är förstås duktiga på att tala vitt och brett om allt möjligt. Det är inte förrän man faktiskt avsätter medel i budgeten som något är på riktigt. Men i Luleå blir det visst inte på riktigt ens då. Det måste sägas vara en helt ny nivå av cynism.

KD har lämnat in en fråga till nästa kommunfullmäktige för att få svar på varför man har gjort så här. Det ska bli spännande att höra det svaret. Landsbygdens föreningar är viktiga och förtjänar bra mycket bättre än att bli lurade av kommunen på det här viset.