Under 2022–2024 beräknas Luleå kommun göra investeringar för 2 244 miljoner kronor. Kommunens egna medel kommer inte att räcka till och därför beräknar man att kommunen kommer behöva låna 837 miljoner. Samtidigt räknar kommunen med att gå back 2024.
Kommunfullmäktige beslutade i oktober om strategisk plan och budget. Enligt den kommer kommunen varken 2022, 2023 eller 2024 nå sitt överskottsmål om två procent.
När strategisk plan och budget togs för 2020–2022 räknade man inte heller med att nå överskottsmålet. Då fattade man beslut om att frångå sin egen målsättning. I stället ska 2024 vara året då överskottsmålet ska bli verklighet igen. Effektiviseringar konstaterades vara nödvändiga och ett kommunövergripande utredningsuppdrag tillsattes, som nu förlängts till år 2024. Det kanske var svårare än tänkt?
Kommunen slår själv fast i sitt dokument om god ekonomiska hushållning att tvåprocentsmålet är viktigt. Överskottet skapar förutsättningar för att långsiktigt kunna finansiera investeringar, pensionsåtaganden och oförutsedda kostnader. Sådant beräknas nu i stället skötas med lånade pengar.
I samma dokument står det att höga investeringskostnader ökar sårbarheten i kommunens ekonomi, och att det på sikt innebär kostnader som tar resurser från verksamheten. Därför bör inte investeringar överstiga tio procent av intäkterna. Nu beräknas investeringsnivån 2022–2024 ligga på 15 procent. Kommer inte det ta resurser från verksamheterna?
I dag förväntas kommunstyrelsen föreslå att fullmäktige senare i december fattar beslut om att höja låneramen för 2022. Det handlar om 1,7 miljarder kronor för kommunen och ungefär 4 miljarder för bolagen.
I ärendet hänvisas återkommande till behovet av att ta nya lån, men vad detta behov består i går inte att läsa i ärendet. Frågan är hur allmänheten ska kunna bedöma om investeringarna som på sikt kommer ta resurser från verksamheterna är tillräckligt kloka?
Att låna pengar behöver inte vara av ondo. Det kan finnas rimliga skäl till att låna pengar för att finansiera större investeringar av vikt. Faktum kvarstår dock att Luleå kommun hade haft bättre förutsättningar att finansiera större delar av sina tilltänkta investeringar om man hade haft bättre ekonomi från början. I stället ska nästan en miljard kronor lånas till 2024.
Människor rättar munnen efter matsäcken varje dag. Det är tveksamt om kommunen gör det. Tvångsmässig upplåning behöver inte vara ett normaltillstånd för en kommun.