Enligt polisens rapport från i fjol är Tjärna ängar ett så kallat riskområde. Om inget görs är det på väg att bli ett särskilt utsatt område. Statsministerns besök påkallades av flera grova våldsbrott, från knivdåd till skottlossningar, och en uppmärksammad händelse där en stor grupp barn belägrade och försökte bryta sig in i en Hemglassbil.
Statsminister Stefan Löfven (S) fick möta en representant för utbytesstudenterna som öppet kräver att få bo någon annanstans. Flera har dock redan lämnat Sverige av rädsla för sin säkerhet. Vi glömmer lätt bort det eftersom vi har vant oss vid att det är så här, men den rådande situationen i Sverige är inte normal. Tvärtom.
Löfven var tydlig när han träffade medierna under sitt besök och kallade det "oacceptabelt". Dessvärre är det också tydligt att det inte betyder något när statsministern yttrar dylika ord. Vi har hört det förut. Det är över tre år sedan statsministern i mars 2017 lovade att knäcka gängen, sedan dess har knappt någonting hänt – utom möjligen att gängen har blivit mäktigare och problemet större.
Redan då hade dock Löfvens ministrar lovat krafttag i ett par års tid med samma obefintliga resultat. Statsministerns uttalande var ämnat att skänka en förvissning om att problemet nu skulle tas på stort allvar av hela regeringen.
I praktiken finns det två alternativ. Antingen bryr sig regeringen inte egentligen om problemet, eller så är den oförmögen att hantera det. Det verkar osannolikt att det skulle vara det första. Det vore fånigt att tro att Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson (S) inte oroas över att det sprängs och mördas om vartannat samtidigt som de kriminella gängen projicerar sin makt över allt större områden år efter år.
Återstår gör då det betydligt mer sannolika scenariot att regeringen faktiskt inte vet vad den ska ta sig till. Socialdemokraternas förklaringsmodell att det enbart är socioekonomiska faktorer som spökar har visat sig inte hålla. Inte ens den kraftigt höjda a-kassan under coronan har minskat gängvåldet.
Förmodligen har man hoppats att medborgarna skulle fokusera på andra frågor. Så är inte fallet längre. I Kantar Sifos Mediemätaren för oktober är det tydligt att det är ett ämne som dominerar alla mediekanaler: lag och ordning.
Detta gäller från de traditionella medierna till poddar, Youtube och sociala medier. Överallt är lag och ordning i topp. Gängkriminaliteten har utvecklats till att bli ett givet ämne i såväl offentliga som privata samtal och har naturligtvis en plats även i humorn.
Komikern och radiomannen Stefan Livh, känd inte minst för sin centrala roll i 1990-talets legendariska humorprojekt Rally i P3, driver numera podden Mot bättre vetande tillsammans med komikern Claes Malmberg. I avsnittet "Rebell i fyllecell" som släpptes för två veckor sedan återfinns som vanligt Livhs signum: parodisånger. Han briljerar med en version av Lasse Dahlquists klassiska Välkommen till Göteborg som nu handlar om just gängkriminalitet.
Å ena sidan är det bara en lustig sång. Å andra sidan visar det hur ämnet har penetrerat varje del av det gemensamma rummet. Det finns inte längre någonstans att gömma sig för Löfven. Därför spelar det inte längre någon roll att Löfven säger att de kriminella måste förstå att detta är oacceptabelt. Det har aldrig backats upp av handling förut.
Ska regeringen ha något hopp om att överleva valet 2022 måste den börja ta itu med gängen på riktigt nu.