LO och Löfven har flera majoriteter emot sig

Las-reformen drar ut på tiden trots att det finns såväl politisk som facklig majoritet för att genomföra den.

Nu tar vi det lugnt.

Nu tar vi det lugnt.

Foto: Jessica Gow/TT/Kollage

Ledare2020-11-05 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Stefan Löfven (S) framstår som en allt svagare statsminister för varje dag som går. Hans nya strategi förefaller vara att dra ut på las-frågan så länge som möjligt, medelst förvirring och otydlighet om det krävs.

Söndagens besked att statsministern vill tillsätta en ny utredning var en del av det. Agendainslaget var inspelat flera dagar i förväg och trots det uppstod en stor oklarhet när nyheten släpptes. Dels kring vad Löfven alls menade när han sa utrednings, dels vilka som var med på det. Eftersom regeringen hade flera dagar på sig att åtgärda detta måste det tolkas som att båda effekterna eftersträvades.

Den första frågan, att tillsätta en ny utredning där LO involveras, var försåtligt besvarad. Arbetsmarknadsdepartementet har nu förtydligat att det handlar om en departementspromemoria. Överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK ska översättas till juridiska, annars kan den inte bli lag. 

Varför det arbetet skulle kompletteras av en referensgrupp som inkluderar LO är mer oklart. Förslaget måste ändå ut på remiss och då kan ingen hindra LO från att lägga sig i. Hade organisationen några mer konstruktiva planer hade den redan kunnat förverkliga dem antingen vid förhandlingsbordet eller genom de många inofficiella kanaler som finns till Socialdemokraterna.

Att Löfven valde att ge sken av att Centerpartiet och Liberalerna var med på det han föreslog var uppenbarligen inte sant. Förhoppningen var sannolikt att främst Annie Lööf (C) inte skulle hugga på betet. Så blev det inte. Tvärtemot gick hon ut på Twitter och sköt ned Löfvens förslag bara minuter efter att det blev offentligt. Därmed tvingade Löfven Lööf att offentligt måla in sitt parti i ett hörn där han egentligen inte vill ha det.

Till saken hör också att det inte enbart finns en politisk majoritet för att genomföra överenskommelsen – utöver att regeringen genom avtal förbundit sig att egentligen gå ännu längre. Det finns också en facklig majoritet att ta hänsyn till.

Det är inte bara PTK som står bakom överenskommelsen med Svenskt näringsliv. Såväl TCO som Saco har anslutit sig till den. Med PTK:s 900 000 medlemmar, Sacos 700 000 medlemmar och TCO:s 1 400 000 medlemmar står omkring 55 procent av landets kollektivavtalade arbetsmarknad bakom uppgörelsen. Utöver det har även IF Metall signalerat att man i praktiken står bakom det

Löfven kan försöka förhala frågan men både arbetsmarknaden och politiken kräver att han agerar.