I Norrbotten har ungefär 130 personer hiv. Men den diagnosen är inte längre en dödsdom som den var på 1980-talet. Numera kan man betrakta det som en vanlig kronisk sjukdom likt diabetes. Det kräver att man tar sina mediciner och är varsam med sin livsstil.
Det är en utveckling som bara är att applådera och som gäller i hela västvärlden. Att man lyckades tämja ett virus, som av många liknades vid en modern form av pesten visar att medicinsk forskning spelar roll. Ytterligare liknelser kan göras när det gäller polio eller för den delen bekämpandet av tuberkulos som en gång i tiden var utbredd i hela Sverige, och inte minst i Norrland.
I nuläget är det lätt att bli en cyniker för mycket verkar rent ut sagt gå åt helvete. Krig i Ukraina, USA i politiskt sönderfall och ett maktlystet Kina som bara väntar på att utöka sitt inflytande. Till detta ska också läggas att Afrika fortfarande är en sakta brinnande krutdurk och miljöproblem. Listan kan göras lång för alla som vill spela rollen av Krösa-Maja. Men det finns trots allt ljus i tunneln och dessa är viktiga att komma ihåg när det är som mörkast.
Ett sådant är en ny pionjärmedicin för behandlingen av hiv som har testats på kvinnor i Uganda och Sydafrika. Läkemedlet Sunleca (lenacapavir) har uppvisat nästan en total förmåga att skydda mot hiv. Det är ett steg i rätt riktning och visar återigen att vetenskapen faktiskt kan åstadkomma underverk. Man skulle kunna kalla det för ett underverk, men det handlar om vanlig hederlig vetenskap. Problemet är att medicinen fortfarande är ytterst dyr men desto fler människor som använder den desto billigare tenderar mediciner att bli.
Kanske kan det tyckas naivt men det gäller som sagt att se ljusen i tunneln. Vi lever i en tuff värld där saker kommer att bli sämre innan det blir bättre. Därför måste vi försöka att fokusera på ljuspunkterna som att vetenskapen kan åstadkomma vad man förr kallade underverk. Förhoppningsvis kan läkemedlet Sunleca bli billigare och hela världen få njuta av att hiv kan ses som en vanlig kronisk sjukdom. Precis som i Norrbotten, där det inte längre är livshotande att ha hiv och man kan leva ett värdigt liv.
Entreprenören Jan Stenbeck brukade säga att teknologi slår politik och till detta kan tilläggas att vetenskap skapar välstånd. Oavsett om man talar om vaccin, smärtstillande eller hostmedicin har man gjort världen bättre. Sjukdomar är till för att bekämpas och medicin för att hela.