Sommaren inleddes 1 juli. Så måste man nog tolka regeringen som hade lovat att tillsätta en kommission före sommaren. I tisdags presenterades Mats Melin, tidigare chefsjustitieombudsman samt ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, som kommissionens ordförande.
Socialdemokraternas krav på att resultaten ska presenteras först efter nästa val har släppts. Det återstår dock att se om det även gäller planen på att inkludera partiaktiva socialdemokrater. Utöver Melin är ingen tillfrågad än, han förefaller dock accepteras av oppositionspartierna vilket är viktigt för kommissionens legitimitet.
Enligt direktiven ska kommissionen framför allt "utvärdera regeringens, berörda förvaltningsmyndigheters, regionernas och kommunernas åtgärder för att hantera virusutbrottet och utbrottets effekter" samt "hur krisorganisationen inom Regeringskansliet, berörda förvaltningsmyndigheter, regioner och kommuner har fungerat under pandemin".
Mycket faller dock utanför detta. Inte minst frågan om de åtgärder som aldrig vidtagits, något som en stor del av kritiken mot hanteringen har handlat om. Detta nämns i direktiven, men som en bisak. Något som kan utvärderas om det blir tid över.
Inte heller kommer kommissionen att kunna granska alla kommuners agerande under krisen, mer än ytterst summariskt. Detta är dock inte tillräckligt. Varje kommuner bör överväga att tillsätta en egen oberoende granskning av den lokala krishanteringens olika aspekter. Luleå bör definitivt göra det.
Exempelvis skrev Kuriren i går om 80-årige Bertil Marklund som sade upp hemtjänsten för sin palliativvårdade sambo. Det kunde komma 60 olika människor på en månad. De klarade inte av att hålla säkerhetsavstånd och när Marklund själv införskaffade CE-märkta munskydd de kunde använda vägrade kommunen. Då kände han sig tvungen att själv, som 80-åring, ta över vården av sambon. Det är en av många skandaler som gör att Luleå kommun har all anledning att låta sig rannsakas.
Att kommunens socialchef säger att det var tråkigt, att det inte ska behövas och att den som är missnöjd ska kontakta chefen för hemtjänstgruppen så att man kan försöka tillmötesgå önskningar upprör också. Önskan att använda munskydd var välkänd men vägrades. Försiktighetsprincipen tillämpades inte.
Kommunalråd Lenita Ericson (S) bör göra det rätta. Det offentliga ber inte om ursäkt, men det kan i vart fall granska sitt agerande.