Huvudstaden kan förstås inte hjälpa att den ligger där den gör. Men det kan inte resten av landet heller. Och det finns många runtom i riket som gärna skulle ta del av det kulturutbud som finns i Stockholm om de bara hade chansen. Men det kostar lite väl att åka dit enkom för att gå på Operan och när man väl är där så går inte det man skulle vilja se eller så är man fullt upptagen med annat.
Därför är det glädjande att se att Kungliga operan tar sitt uppdrag som kulturspridare på allvar. I förra veckan lanserades nämligen Operan play. Det är en enastående tjänst där vem som helst kan gå in och se valda föreställningar och konserter. Det kommer även att sändas livekonserter via tjänsten. Först ut på livesidan blir jubileumskonserten som firar 200-årsdagen av den svenska näktergalen Jenny Linds födelse. Exakt datum för konserten har inte meddelats men den ska gå av stapeln i mars.
Operan är landets nationalscen för opera och balett och det är gott att institutionen tar de kulturpolitiska målen om att ge alla möjlighet att delta i kulturlivet på allvar. Initiativet är viktigt, inte minst för verksamhetens legitimitet. Operan är en viktig kulturinstitution, men för att det ska finnas allmän acceptans för verksamheten är det viktigt att den inte enbart finns till för en liten grupp välbärgade människor som har bosatt sig nära.
Vid lanseringen kan man bland annat se Madama Butterfly från 2014 och succébaletten Eskapist. Detta borde glädja många. Inte minst för att det är en så lättanvänd tjänst. Man behöver inte skapa någon profil eller komma ihåg lösenord, och dessutom behöver man inte betala något.
Operan är inte ensamt om detta initiativ. Konserthuset Stockholm driver redan en playtjänst där vem som helst kan njuta av konserter med Kungliga filharmonikerna, jazz och där finns även filmer för barn. Fritt tillgängligt för vem som helst. Det är fantastiskt egentligen.