Låt Taiwan vara med och lösa globala brott

Interpols generalsekreterare Jürgen Stock har sagt att behovet av gediget internationellt polissamarbete är större än någonsin.

Chou Yew-Woei är kommissarie för Criminal Investigation Bureau i Taiwan och förklarar här varför världen skulle vara säkrare om Taiwan fick delta.

Chou Yew-Woei är kommissarie för Criminal Investigation Bureau i Taiwan och förklarar här varför världen skulle vara säkrare om Taiwan fick delta.

Foto: Laurent Cipriani/Montage

Ledare2023-11-22 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det behövs för att hantera nya former av gränsöverskridande brottslighet, exempelvis människohandel och bedrägerier. För att stävja gränsöverskridande brottslighet måste brottsbekämpande myndigheter från hela världen stå enade. 

Omvärlden bör därför upphöra att utestänga Taiwan, då detta är att ge brottslingarna fria händer. I linje med Interpols grundläggande syfte – att säkerställa och främja största möjliga stöd mellan alla kriminalpolismyndigheter – tar Taiwans polismyndigheter initiativ till brottsbekämpande samarbeten med sina motsvarigheter runt om i världen. Deras mål är att täppa till luckorna i det globala säkerhetsnätverket och arbeta för en säkrare värld.

När Kina ansökte om Interpolmedlemskap 1984 följde villkor som stred mot andan i Interpols stadgar. Kina tog nämligen över Taiwans medlemsrättigheter och status och åberopade ständigt så kallade ”politiska problem” för att se till att Interpol utestängde Taiwan från verkligt deltagande i organisationen. 

Av politiska skäl har Taiwan inte kunnat delta i Interpol på över 39 år. Samtidigt som den gränsöverskridande brottsligheten blomstrar i denna globaliseringens tidsålder har taiwanesiska pass – som åtnjuter viseringsfrihet i 145 länder och territorier – blivit måltavlor för transnationella brottslingar. Detta är ett hot som inte bör underskattas.

Taiwans förmåga att utföra gränskontroller och bekämpa gränsöverskridande brottslighet, som terrorism och människohandel, försvåras påtagligt av dess bristande tillgång till de kriminalunderrättelser som delas live genom Interpols I-24/7-system och dess databas över stulna och borttappade resehandlingar. Taiwans långvariga utestängning från Interpol innebär alltså att viktiga utbyten av underrättelseuppgifter ofta blir inaktuella och bristfälliga.

År 2022 avslöjade Taiwans polismyndigheter en chockerande ny typ av människohandel i Kambodja och Myanmar. Rapporter från Taiwans polismyndigheter till Interpol var dock fruktlösa. I stället var Taiwan tvunget att förlita sig på att polisstyrkor i vänligt sinnade länder skulle vidarebefordra underrättelser och samarbeta i utredningar. Taiwan mobiliserade också en nationell myndighetsövergripande bedrägeribekämpningsenhet för att genomföra förebyggande, avskräckande, räddande, och utredande insatser och därmed hindra fler taiwaneser från att tvingas in i bedrägerier. I juli 2023 hade 478 offer framgångsrikt räddats.

Informationen från Taiwan har väckt internationell uppmärksamhet, och vänligt sinnade polisstyrkor i Europa, USA, Sydostasien och andra delar av världen är nu medvetna om denna nya typ av brott, vars offer har kommit från en lång rad nationer. Endast genom att samordna internationella resurser och driva gemensamma utredningar kan lagar upprätthållas och detta globala säkerhetsproblem åtgärdas.

Jag uppmanar alla att stödja Taiwans deltagande som observatör i Interpols årliga generalförsamling. Det skulle göra det möjligt för Taiwans polismyndigheter att delta i diverse aktiviteter, möten, och utbildningar, samverka med andra länder, och komma till rätta med bristen på utbyte av underrättelseinformation om gränsöverskridande brottslighet. Detta är inte en politisk fråga – den globala säkerheten angår oss alla. Låt Taiwan och Interpol arbeta tillsammans.

Chou Yew-Woei
Kommissarie för Criminal Investigation Bureau, Republiken Kina (Taiwan)