Sommarsemestern kryper närmare för allt fler. På en pressträff på torsdagen varnade dock Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson alla semesterfirare för att reserestriktionerna kan införas på nytt om smittspridningen ökar drastiskt. Det gäller att semestra ansvarsfullt.
De problem som brukar öka under sommarmånaderna riskerar i år att bli ännu allvarligare. När fler tar sitt ansvar för smittspridningen och håller sig undan folksamlingar ökar också antalet människor som semestrar i våra naturmiljöer. För många är det kanske första gången man tillbringar sommaren i en båt på sjön, i en stuga i skogen, eller på vandring i fjällen.
På samma sätt som det kommer att vara en positiv upplevelse för många, och för företagen inte minst i Norrbotten, ökar också risken för olyckor med fler oerfarna människor i naturen. Svenska Sjöräddningssällskapet har till exempel ställt in sig på att behöva utföra fler uppdrag i sommar (NT 23/5). Men det är långt ifrån alla livsviktiga institutioner som kan hantera en ökad belastning.
De samhällsviktiga verksamheter som även i vanliga fall har problem med personalbrist lär i år drabbas ännu värre av ökad belastning. Det gäller inte minst vården, som på semesterorterna kan räkna med både virussmittade och helt vanliga sommarrelaterade åkommor.
Vad gäller brandrisken varnar SMHI för skogs- eller gräsbränder i åtminstone södra Sverige. I Värmland har bränderna redan blivit verklighet. I början på juni fick räddningstjänsten i Säffle begära hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som skickade två helikoptrar. Hjälpen kommer säkerligen att behövas på fler håll.
Personer som förlorat sina jobb under våren blir enligt reglerna av med en del av sin ersättning från a-kassan om de behåller sina uppdrag som deltidsbrandmän. Av den anledningen har många sagt upp sig. Ett sådant systemfel bör enkelt kunna åtgärdas med ett tillfälligt undantag.
Våra nordiska grannländer håller fortfarande gränserna stängda för svenskar. Det drabbar inte minst de regioner där det hör till vardagen att kunna åka fram och tillbaka mellan länderna. Men inom Sverige prövas återigen människors förmåga att ta ansvar.
Medan Folkhälsomyndigheten enbart ser genom smittskyddsglasögonen lär dock människor i allmänhet ta hänsyn till långt fler risker, vilket är sunt. Det är viktigt att begränsa smittspridningen, men också att ta ansvar för sig själva i isoleringen. Det räcker med en kris i sommar.