Låt nu inte EU förbjuda bensin- och dieselbilar

I fjol godkände EU-parlamentet kommissionens förslag om att lagstifta att alla mobiltelefoner, surfplattor och hörlurar som säljs i EU ska ha USB-C som laddkontakt.

Det är lika enkelt som vanskligt att låsa sig vid en viss utveckling. EU bör låta bli detta bevisade förlustkoncept.

Det är lika enkelt som vanskligt att låsa sig vid en viss utveckling. EU bör låta bli detta bevisade förlustkoncept.

Foto: Åserud, Lise

Ledare2023-03-13 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det är förvisso bekvämt att inte ha olika sorters laddare, så nog finns det fördelar. Men lagstiftningen innebär också att teknikutvecklingen stannar av eftersom nyare och bättre alternativ blir förbjudna. Nu är EU på god väg att göra samma groda med hushållens dyraste redskap – bilen.

I mitten av februari röstade EU-parlamentet igenom ett förbud mot försäljning av nya bilar med bensin- eller dieselmotorer från och med år 2035. Denna vecka skulle ministerrådet rösta om förslaget. Omröstningen förväntades vara en ren formalitet och få exakt samma utfall som i parlamentet, men skjuts nu upp efter att Tyskland, Italien, Bulgarien och Polen lyckligtvis blockerat förslaget.

Det är nämligen viktigt att inte låta upphaussning och vad som är politiskt korrekt idag begränsa framtiden. Ur ett svenskt perspektiv är det också naivt att tro på en fullständig elektrifiering av vägtrafiken när bara 80 procent av järnvägen är elektrifierad.

Här måste politikerna säga vad som är det viktiga. Är det att människor över lag kör mindre bil har förbudet poänger. Elbilar är dyrare än bilar med förbränningsmotorer. Om alla inte har råd med elbil kommer körningen minska. Att göra elbilen till symbol för överhetens vilja att begränsa människor är dock inte genomtänkt eftersom det innebär att elbilen tas emot sämre än den förtjänar. Då är det mer rättvist att stå för sina ambitioner i stället för att gå omvägen via lagstiftning och straffa ut vissa grupper.

Om planen är att det ska gå att kombinera ett fungerande liv med elbil är bland annat priset ett problem för många. Risken att det blir en klassfråga är överhängande. Det är också troligt att framför allt de senast anslutna EU-länderna kräver att deras medborgare ska kompenseras av EU för kravet på dyrare bilar.

Är det viktiga att minska koldioxidutsläppen finns däremot inga skäl att förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar. Till exempel går utvecklingen på vätgassidan väldigt fort. Inte bara när det gäller bränsleceller, utan också utveckling av system som liknar dagens förbränningsmotorer. Det finns också syntetisk bensin, mer biprodukter att röta till biogas, samt mer skogsprodukter att göra förnybar diesel av. De här teknikerna kommer fortsätta utvecklas, men inte i EU eftersom politikerna – om de får som de vill – förbjudit all utveckling annat än kring elbilar. Det är varken bra för miljön eller européerna.