Den norska regeringen har sagt att de vill införa en åldersgräns på 15 år för att få använda sociala medier. I Australien antogs nyligen en lag som gör det olagligt för barn och unga under 16 år att ha egna konton. ”Apparna är direkt giftiga för många ungdomar. Vi har samma problem i Sverige som de har i Australien", säger Pehrson, som vill att Sverige överväger en liknande lagstiftning (AB 3/12).
Av flera debattörer jämförs detta med kampen mot ”videovåldet” på 80-talet. Bakåtsträvande och verkningslöst. Påfallande många i debatten, inklusive undertecknad, tillhör dem som fick uppleva inträdet av Internet i datorer och smartphones. Men dåtidens skärmtid bakom Sim City och Lunarstorm har mycket lite med dagens algoritmstyrda sociala medier att göra. Det finns en anledning till att ”doomscrolling”, att tvångsmässiga sitta och ta del av negativt innehåll på nätet, är ordet på allas läppar i år.
Tiden när ungdomar byggde hemsidor och meckade ihop sina egna speldatorer är sedan länge förbi. Dagens unga är konsumenter, där de själva samtidigt är varan som säljs till annonsörer. Den första stora internationella jämförelsen av elevers it-kompetens, Icils 2023, visar att fyra av tio svenska åttondeklassare presterar på en låg eller mycket låg nivå och saknar grundläggande kunskaper i att värdera information på nätet. All skärmtid till trots.
Ingen har väl glömt hur Facebook mörkade sina egna resultat, som visade att Instagram bidrar till ätstörningar och skadar flickors psykiska hälsa? Därtill finns det gott om annan forskning som visar på sambandet mellan ökad tid på sociala medier och ångest och försämrad självkänsla.
Forskningen visar också att barns skärmtid är korrelerad med föräldrarnas utbildningsnivå. På grundskolor med engagerade vårdnadshavare går man redan ihop och beslutar om gemensamma förbud mot sociala medier. Om alla barn på skolan har samma regler är det inte heller någon som blir utanför. Jämför med alkohol; det finns också i samhället och är relativt enkelt att få tag på. Innebär det att barskåpet hemma ska stå vidöppet? Självklart inte.
En klyfta mellan barn som växer upp med en vuxenvärld som sätter gränser, och skyddar dem från internetjättarnas exploatering, och barn som inte får samma skydd har alltså redan uppstått. Den som vill göra något åt det är ingen bakåtsträvare, snarare den som är mest i framkant av alla.