Frågan rör EU:s finansiering genom så kallade egna medel, långtidsbudgeten. Utöver medlemsavgifterna har det hittills rört sig om en del av de nationella momsintäkterna samt diverse tullavgifter. Det kunde gott räcka. Ju mindre del som finansieras direkt av medlemsstaterna, desto mer självständigt blir EU. Något sådant behov föreligger inte.
I finansieringsplanen ingår även rätten för EU att ta upp ett lån på ofattbara 750 miljarder euro. Sveriges del av skuldkakan är 150 miljarder kronor. Detta ska betalas tillbaka fram till 2058. Ett barn som föds i dag kommer att ha hunnit bli 37 år gammalt innan EU har betalat tillbaka skulden.
EU vill dock inte att detta ska belasta medlemsstaterna. Som om 750 miljarder euro gick att få gratis. EU vill få ta ut en skatt på plast som inte återvinns. Ett sensationellt tillägg, unionen har inte fått nya finansiella muskler sedan 1988. Även att få låna pengar till egna aktiviteter är nytt.
Allt motiveras förstås med coronakrisen. Men pengarna kommer inte att starta om unionens länder. De kommer inte ens att fördelas utifrån hur drabbade olika länder har varit av covid-19. I stället ska som alltid ineffektiva och ekonomiskt dåligt fungerande länder ges stöd för att slippa anpassa sig till verkligheten.
Det är bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som har varit principfasta nog att säga nej till detta. M, KD och C är negativa men röstar ändå för. M motiverar det med att Sveriges avgift blir ungefär densamma som tidigare på det här viset. Det är väl fint att vi inte betalar mer, men frågan borde handla om huruvida vi vill ha det vi får med detta förslag. Och där borde svaret vara enkelt.
Ett annat argument har varit att det tidigare förslaget var sämre. Det är förstås sant. Det hade inneburit att ännu mer pengar gick till direkta bidrag. Men det kan inte innebära att vi måste gå med på detta.
Därtill skapar skuldpaketet en enorm inlåsningseffekt. Det är ett effektivt sätt att hindra fler länder från att lämna unionen. Klart att det går, bara hosta upp er del av skulden. Räkna därför med att det kommer fler skuldpaket vartefter. Varje nytt mer behjärtansvärt och ineffektivt än det förra.
I och med morgondagens beslut träder vi in i en ny framtid där EU inte behöver ta lika mycket hänsyn till medlemsländernas viljor och grovt taget kan hålla dem gisslan. Ja, det är lite väl tilltaget, men inte lika mycket som ett onödigt skuldpaket på 750 miljarder euro.