Stycket är ett uttryck för legalitetsprincipen som ska skydda mot godtyckligt styre. Offentlig maktutövning är enbart legitim när den bygger på skriftliga, offentliggjorda lagar som tillkommit och verkställts i enlighet med de etablerade processer som finns för detta. Just nu verkar särskilt många politiker vara i behov av att påminna sig om vikten av denna grundsats. Till skillnad från det skrivs i sanden ändras inte lagarna när debatten väller in över dem.
Såväl regeringen som många riksdagspartier gör just nu sitt bästa för att få Tillväxtverket att kringgå lagen. Detta efter att SVT avslöjat att företag som har delat ut pengar till sina aktieägare tar del av stödet för korttidsarbete. Vilket är rimligt då lagen om stöd vid korttidsarbete inte ställer krav på att företag ska låta bli att dela ut pengar.
De krav som ställs är att arbetsgivaren har fått tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter, att dessa orsakats av förhållanden utanför arbetsgivarens kontroll och inte hade kunnat förutses eller undvikas samt att arbetsgivaren vidtagit andra tillgängliga åtgärder för att minska kostnaderna för arbetskraft.
Kraven är inte glasklara. Det sista har bland annat lett till att företag har gjort sig av med konsulter och inhyrd personal, inte för att de skulle vara överflödiga utan för att inte riskera att inte få ta del av permitteringsstödet. Krävs det verkligen? Ingen vet riktigt.
I riksdagen rasar alla från Vänsterpartiet till Moderaterna. Skattepengar ska inte gå till den som delar ut vinster. Ändå framgår det inte av lagen. Fredrik Olovsson (S), ordförande i finasnutskottet, menar att utskottet har varit väldigt tydligt i förarbetena till lagen. Må så vara. Förarbeten kan vara behjälpliga för att tolka lagstiftningen men kan inte förändra den i grunden.
Regeringen är inte ett dugg bättre. Finansminister Magdalena Andersson (S) uttrycker sin frustration och säger att "där har hela svenska politiken varit tydlig på att i grunden tycker man inte att det är så det ska fungera". Men det är ju inte sant. Om politiken verkligen vill "visa" hur något ska fungera så stiftar riksdagen lag med den innebörden, något man inte har gjort. Att finansministern säger sig inte tveka att ändra reglerna om de inte börjar fungera som hon vill är ett uttryck för ohämmad maktfullkomlighet. Svenska lagar böjer sig inte med politikernas skiftande vilja.
Skulle Tillväxtverket trots bristen på lagstiftning börja kräva tillbaka pengar från företag som har delat ut pengar enbart för att politikerna tycker det vore det en skandal.