För första gången har en ung kvinna åtalats som skytt för ett gängrelaterat mord.
Kvinnan, som bara är 20 år gammal, dömdes på torsdagen av Norrköpings tingsrätt till tolv års fängelse. Hon stod bland annat åtalad för att i december förra året ha skjutit ihjäl en 17-årig pojke (DN 1/8). Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse med hänvisning till gärningens brutalitet (TT 18/7): ”Mordet är en ren avrättning med närskott i huvudet efter att man har lurat dit målsäganden.”
På grund av bristande vittnesuppgifter och teknisk bevisning anser rätten däremot att det inte är styrkt bortom rimligt tvivel att kvinnan var den som höll i mordvapnet. Hon frias för mord, men döms för mordförsök och grovt vapenbrott efter att hon vid ett tidigare tillfälle skjutit flera skott mot en lägenhetsdörr. S
Kvinnan, som är hemmahörande i Gävle, kom till Norrköping efter att hennes familj blivit hotad. Brotten ska ha varit ett beställningsjobb åt ett lokalt kriminellt gäng som kan kopplas till den våldsvåg som pågått i Norrköping sedan förra året.
Kvinnan har inte haft några ekonomiska skulder till gänget i fråga, men hon har ändå känt sig pressad (DN 20/7): ”Som tjej bland endast killar, och väldigt drogpåverkad, då har du inte så mycket att säga till om.”
Hon har emellertid inte bara ryckts med i en maskulin gängkultur. Polisen uppger att kvinnan i förhör, likt många gängmedlemmar, förefallit likgiltig inför människoliv. Hon har inte visat något konsekvenstänk runt sina egna handlingar.
Så beskrivs ofta de unga männen som lockas av gängen. Men samma egenskaper kan även finnas hos kvinnor.
Den gängse bilden är att kvinnor oftast fungerar som möjliggörare av gängrelaterade brott.
Kvinnorna får, eller söker självmant, en mer aktiv roll i gängen. Mellan år 2021 och 2023 växte antalet kvinnor i gängmiljön med hundra personer per år från 300 till 500 individer, varav 120 av dem bedöms ha höga positioner.
Gängmord klaras sällan upp i mer är 25 procent av fallen. Mörkertalet av ouppklarade mord är stort. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) bedömer därför att fler kvinnor kan komma att ställas inför rätta framöver i takt med att uppklarningen ökar.
Norrköpingsfallet må vara det första i sitt slag som har nått hela vägen till domstol. Men det är säkert inte det sista. Bakom skjutningarna och sprängdåden som äger rum var och varannan dag kan det finnas fler kvinnor än vi tror.