Oppositionsrådet Anders Öberg (S) har kritiserat regionledningen hårt för att den genomför omorganisationen trots pandemin. Han menade att en kris är fel tid för förändringar, personalen ska inte utsättas för sådana påfrestningar.
Han stannade inte heller där utan påstod att regionledningen inte involverat personalen tillräckligt och att den brast i lyhördhet. Det sistnämnda är förvisso något S brukar dra till med så fort något görs som partiet inte vill, men kontentan var klar: förändringar, i en så pressad situation som en pandemi ändå är, är respektlöst mot alla som arbetar i vården.
Pandemin är som bekant inte över än. Det är dock Öbergs motstånd mot förändringar av vården under densamma.
Detta visade sig när kostnaderna för de så kallade nätläkarna granskades. Kuriren har redovisat att dessa kostnader fortsätter att stiga. Mellan 2019 och 2020 ökade kostnaderna med 35 procent, vilket ändå är en betydande dämpning i ökningstakten jämfört med året före. Nätläkarkostnaden för Region Norrbotten uppgick 2020 till 10,7 miljoner kronor.
När Anders Öberg skulle kommentera detta var den tidigare försiktigheten som bortblåst. Då meddelade han nämligen att han vill att regionen slutar att betala nätläkarföretagen. Detta skulle sannolikt vara i strid med gällande regelverk. Men som Öberg själv har påpekat kan det ju finnas andra betänkligheter också.
Att skära av nätläkarna skulle rimligtvis innebära en ökad belastning på vårdapparaten i Region Norrbotten. Det skulle kräva hastiga omprioriteringar av resurser, mitt under brinnande pandemi. Tänk på personalen. Har Öberg plötsligt brustit i lyhördhet?
Ja, åtminstone mot sig själv. Öberg visar nu med all önskvärd tydlighet att hans tidigare kritik inte hade någonting med personalen att göra. Den berodde enkom på att någon annan gjorde något och då måste det kritiseras. Det får väl betecknas som ett slags erkännande för regionledningen.
Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) ställer sig själv positiv till att kasta ut nätläkarna. Han tycker inte heller att de tillför något, annat än kostnader vill säga. Pandemi eller ej vore det önskvärt att såväl Backgård som Öberg låter bli att kasta ut barnet med nätläkarbadvattnet.
Det finns en hel del att kritisera med nätläkarna. Men tjänsternas popularitet har visat är att vården inte var tillräckligt tillgänglig. Det var förstås också skälet bakom att Region Norrbotten drog igång vad som blev Digitalen som sjösattes i slutet av februari i fjol. När jag talade med Pia Näsvall, chefläkare och verksamhetschef för Digitalen, berättar hon om vilket stresstest det blev på en gång.
Man hade bedömt att det initialt skulle komma cirka tio patienter per dag, men när man slog upp de digitala portarna vällde det in tio gånger så många. Projektfasen är nu över för Digitalen och fler än de fyra hälsocentraler som hittills har varit inkopplade ska läggas till. Betygen från de patienter som har chattat med sjuksköterskor eller läkare har också varit mycket goda. Allt talar för att Digitalen kommer att bli ett utmärkt tillskott till regionens övriga vård. Då har man också goda möjligheter att konkurrera med nätläkarna.
Men om man däremot stänger dem ute försvinner incitamentet att utveckla tjänsten. Utan nätläkarna hade Digitalen aldrig blivit av. Det offentliga behöver utmanas för att utvecklas.
Dessutom är man inte riktigt där än. Det kommer, men det tar tid om det ska göras rätt. Och det var väl personalen värd? För att inte tala om vårdtagarna.