Kristersson bör ignorera Timbro

I en intervju i SvD uppmanar Timbros nye vd PM Nilsson statsminister Ulf Kristersson att förbjuda fler saker för miljöns skull.

Timbros nye vd PM Nilsson vill förstås fortfarande påverka sin kortvarige chef Ulf Kristersson. Den senare gör dock bäst i att lyssna för noga.

Timbros nye vd PM Nilsson vill förstås fortfarande påverka sin kortvarige chef Ulf Kristersson. Den senare gör dock bäst i att lyssna för noga.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2023-12-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

”Jag tycker att det har en marknadsliberal funktion på så vis att förbud på ett häpnadsväckande sätt skapar innovationer”, förklarar han för SvD. Han lyfter också fram Miljöpartiets kamp mot bilar i Stockholm. 

Mottagandet var ljummet. ”Denne man förstör just nu så oerhört mycket för både Moderaterna och Timbro med sina allt märkligare utspel”, skrev den moderate riksdagspolitikern Jan Ericson på X.

Även Moderaternas oppositionsråd i region Stockholm, Kristoffer Tamsons, är kritisk. Han menar att förbud kan vara bra mot brott och farliga kemikalier, men som frihetlig och borgerlig är förbud något att akta sig för. Tamsons gillar inte heller Nilssons trafikpolitiska tankar. ”Att med förbud försöka begränsa människors möjlighet till resa och rörelse är i sin förlängning alltid fel svar”, säger han till SvD

Notabelt är också att moderater efter artiklarna under paroller som ”riktig moderat politik” intar ståndpunkter som inte ligger i linje med Nilssons. De säger inga namn, men det är tydligt mot vem udden är riktad.

Nilsson gör en korrekt analys i att alla partier behöver en miljö- och klimatpolitik. Däremot är det inte förbud som gjort att snittförbrukningen för svenska personbilar de senaste dryga 40 åren sänkts med 43 och 41 procent för bensin- respektive dieselbilar. Det är inte förbud som gjort att våra per capita-utsläpp av växthusgaser sjunker. Vad förbud gjort är att skada både människor och miljö. Även sådana förbud Nilsson hyllar. Till exempel förbudet mot att skydda sockerbetsfrö med neonikotinoider.

Det vi behöver, och bör fortsätta med, är frihet att förfina och förbättra via utveckling. Innovationer är mycket bättre än förbud. Förbud innan det finns fullgoda alternativ är direkt skadliga, och när det finns bättre alternativ är förbud inte det avgörande. Skiftet sker ju ändå.

Problemet är också att Nilssons förbudstankar börjar på en låg nivå. Mycket av det han, ibland på felaktiga grunder, kritiserat är ju alldagliga saker som bilar i städer, konventionellt lantbruk, trakthyggesbruk och vargjakt.

Tyvärr blir utrymmet för borgerlig politik och opinionsbildning begränsat om Timbro intar rollen som förbudsivrare. Därför ska Kristersson inte ta till sig. Moderaterna är inte ett förbudsparti och ska inte hindra, utan förbättra genom att hitta nya vägar. Inte försämra genom att förbjuda det vi har.