I år har 110 000 ungdomar födda år 2006 fyllt i mönstringsunderlaget för att Plikt- och prövningsverket ska kunna kalla 28 000 till mönstring och där välja ut 8 000 ungdomar att göra värnplikten.
Men när nästan två av tre unga inte lever upp till kraven för att bli kallade till mönstring kan värnpliktens framtid bli problematisk (SVT 26/3). För även om bortfallet sett likadant ut sedan år 2020, uppkommer frågan hur vi ska fylla platserna när 10 000 ungdomar eller fler ska göra värnplikten varje år.
I mönstringsunderlaget ingår en rad frågor som ungdomarna är tvungna att svara sanningsenligt på enligt lag. Det handlar om frågor om ungdomens hälsa, fysik, skoltid, personlighet och eventuella lagöverträdelser.
Att inte bli kallad till mönstring kan bero på en rad orsaker, men det är främst inom det medicinska området som bortfallet är stort. Det finns en rad allvarliga sjukdomar som gör det svårt att klara av de fysiska kraven som krävs av en soldat. Det är dock framför allt den psykiska ohälsan som är diskvalificerande. Tillstånd som depression och ångest kan försvåras allvarligt av stressen i en krigssituation.
Soldater tränas för krig och måste även kunna klara av sina uppgifter i krigstider, inte bara under värnpliktstiden. Det är därför viktigt för Försvarsmakten att uttagningsprocessen till värnplikten fungerar.
Det finns dock utrymme för förbättringar. När mönstringsunderlaget skickas ut till ungdomarna är Pliktverket tydligt med att det är ett lagbrott att ljuga i svaren. Det kan leda till att mindre åkommor och besvär listas trots att de kanske egentligen inte är ett hinder för att mönstra.
Det finns begränsningar i ett system som bygger på självupplevda problem. Det tar ingen hänsyn till graden av problemet och om hinder faktiskt föreligger. Det kan alltså även utnyttjas av de som vill slippa undan värnplikten. Därför vore det bra att mönstringsunderlagets frågor kompletteras med läkarintyg vad gäller diskvalificerande åkommor. Ett påstått sjukdomstillstånd utan diagnos eller läkarintyg borde inte i sig vara tillräckligt för att ungdomar sorteras bort i ett första steg.
Lägg till att unga i många sammanhang tillåts slippa det som upplevs som besvärligt, bara genom att uppge att det är besvärligt. Det måste mönstringsprocessen ta höjd för.
Att införa ett krav på läkarintyg för att underbygga de medicinska skäl som kan finnas för att inte bli kallad till mönstring är inte orimligt. Ett första steg på väg mot en starkare försvarsmakt i takt med tiden.