Att äta kött är ingen social accessoar

I TT:s intervju med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) var det inte politiken som stod i centrum utan kostvanor och hobbyer.

Landsbygdsminister Peter Kullgren intervjuades nyligen av TT. Men det kom att handla främst om att jaga och äta kött.

Landsbygdsminister Peter Kullgren intervjuades nyligen av TT. Men det kom att handla främst om att jaga och äta kött.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Fredrik Sandberg/Montage

Ledare2022-11-23 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Vad Kullgren som enskild minister äter ansågs ha så stort nyhetsvärde att intervjun rubriksattes med ”Ministern: jag äter kött nästan varje dag”. Kullgrens kostvanor och jaktintresse ägnades fyra frågor. Bland annat ifrågasattes ministern för att han inte drog ner på sin köttkonsumtion för klimatet. Vallöftet om reduktionsplikten fick en fråga.

Varför är det av allt vi stoppar i oss just kött som ska förklaras och försvaras? Det går förvisso att resonera att Peter Kullgren genom att konsumera mat från jordbruket skulle sakna den distans till branschen som ansvarig minister med rätta förväntas ha. Ungefär som att skolminister Lotta Edholm inte ska ha aktier i friskolor. 

Men Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M) fick när de var statsministrar också frågan. Båda darrade då på manschetten. Persson har efter att flytten från Sagerska huset blivit mer öppen med köttets förtjänster.

Uppfattningen att äta kött är omoraliskt eller oetiskt har tre stora problem. Först och främst tyder det på att det finns personer som ser kostvanor som ställningstagande eller som en social accessoar för att kokettera med. Denna syn förefaller inte finnas i samma omfattning på landsbygden. Varken hos gemene man eller landsortspressen. Det är både bra och naturligt. Köttätare och jägare är varken onda eller exotiska. Det är inte heller en grej att människor väljer och väljer bort mat. Att inte gilla något måste inte vara ett politiskt ställningstagande.

För det andra är det fel i sak. Det går inte att säga att allt kött är dåligt. Därtill hade en fullständig omläggning till köttfritt inneburit högre miljö- och klimatpåverkan än den symbios mellan djur och växtodling vi har idag. Den positiva effekt av köttfritt enskilda kan peka på bygger på att andra äter kött, och försvinner om alla gör samma val.

För det tredje är en svartvit uppdelning av matens påverkan på miljö, klimat och djur kontraproduktiv. En uppdelning som inte bara är svartvit, utan skapar motsättningar mellan orealistiska fantasifoster med noll påverkan och det bästa vi har utvecklat, gör också utveckling och minskad påverkan till fiende.

Att avfärda hela fenomen som oetiska hindrar också effektivt diskussion om nyanserna. Här är slakt och jakt bra exempel. När allt dödande anses som oförsvarligt är risken stor att man slutar bry sig om hur det sker. Så vill ingen jägare och få köttätare ha det. Minister eller ej.