Företaget äger idag ett stort antal fastigheter. Lejonparten är förskolor och äldreboenden, men även drygt tre dussin polisstationer ingår i beståndet. Affärerna har varit lukrativa. Enligt ekonomijournalisten Andreas Cervenkas uppskattningar tog Batljan under SBB:s första fem år ut 415 miljoner kronor i aktieutdelning. På mindre än sju år växte SBB från ingenting till ett fastighetsinnehav värt som mest 160 miljarder kronor.
En så snabb tillväxt är inte möjlig med bara värdeökning. Det krävs köp. Dessa finansierade SBB med lån. Det gick bra när marknaden hela tiden ökade och räntorna var låga. De obligationer SBB ställde ut för att få in kapital till förvärven var populära. SBB blev nästan en folkaktie. Den 29 november 2021 stod B-aktien i över 59 kronor.
Nu står den under fem kronor. Kreditvärdigheten är sänkt till skräpstatus och fastigheter har sålts av. I veckan öppnade styrelsen upp för en försäljning av hela SBB.
Det är svårt att säga om Batljans strategi varit otroligt smart eller otroligt dum. Det finns inget som utesluter att Batljan sett till att han går rik ur detta oavsett hur det går för SBB. För småföretagare är konkurs ofta en katastrof. För de större är det inte sällan ett bra sätt att bli av med skulder och komma framåt. Man stoppar helt enkelt pengarna i byxfickorna och ger bort kavajen. En av inteckningarna för att Batljan inte gett upp är att i försöken att få ordning på företaget utesluts nyemission som alternativ.
Det finns inte heller något som utesluter att företaget kraschar och att både Batljan och de andra ägarna går på en rejäl smäll. Samtidigt är det ju en risk alla varit medvetna om. Hög ränta innebär i stort sett alltid ökad risk. Värt att notera är att Riksbanken genom köp av obligationer eldat på bubblan.
Då är det ett större problem att vi har en ganska rund summa samhällsviktiga fastigheter som kan bli föremål för en mer eller mindre panikartad försäljning. Det är därför det från politikens håll, främst från vänstern, rests krav på att förstatliga SBB.
Eftersom inte alla SBB:s fastigheter är så kallad kritisk infrastruktur bör en sådan affär undvikas. Däremot är det verkligen på tiden att man tar ansvar för de delar som är samhällskritiska. Dessa bör förvaltas så att de inte riskerar att hamna i fel händer. Vissa byggnader ska det offentliga inte släppa kontrollen över.