Det var några av intrycken under årets upplaga av Kvalitetsmässan. Denna hålls sedan 1989 vartannat år i Göteborg på Svenska mässan och ska genom samtal, seminarier och utställningar leda till ökat utbyte kring hur välfärden kan förbättras. Det som från början var mer av en branschmässa för kommunala verksamhetschefer har med åren blivit alltmer politisk.
I år öppnades mässan av finansminister Elisabeth Svantesson (M). Hennes budskap till församlingen av region- och kommunpolitiker var kärvt. ”Det kommer vara vinter även i sommar”. Med det menade Svantesson att hela år 2024 kommer att bli tufft. Inflationen har drivit upp kostnaderna för inköp. Till det kommer nu en stigande arbetslöshet som minskar skatteintäkterna.
Sveriges kommuner och regioner har bedömt att välfärden nästa år kommer att gå med runt 30 miljarder kronor i underskott. Samtliga 21 förväntas gå back.
Klart är att många kommuner drabbas i en svår situation. Många kommuner har behov av att nyanställa när 40-talist-generationen ska ersättas. I stället väntar anställningsstopp.
En intressant reflektion som kunde göras på Kvalitetsmässan är att digitaliseringen som nu genomförs på bred front inte verkar ha någon omedelbar effekt på personalbristen. Ny teknik underlättar men skola, vård och omsorg förblir personalintensiva verksamheter.
Till dessa klassiska utmaningar för den lokala demokratin kan dock läggas en relativt ny. För tio år sedan handlade Kvalitetsmässans program nästan ingenting om brottsbekämpning och kriminalitet. I år var det däremot ett stort tema med många seminarier och talare. Ofta tänker vi på statliga myndigheter när vi talar kriminalitet men mycket av arbetet måste ske i kommunerna.
Systematiskt fusk är ofta riktat mot den kommunala välfärden. Larmen om infiltration och tystnadskultur har främst kommit från kommunala organisationer. Hot och våld drabbar ofta personal i skola och sjukvård. Den stora desinformationskampanjen mot Sverige har handlat om socialtjänstens arbete.
Tyvärr har arbete för att motverka gängen och för att säkra den fysiska tryggheten för den egna personalen blivit nya kommunala kärnuppdrag. Och precis som med den ekonomiska situationen finns inga snabba lösningar. Tvärtom ser det ut att behöva bli värre innan det kan bli bättre. Kommun- och regionpolitiker har tuffa år framför sig.