Att Arbetsförmedlingen skulle neka nu när kommunstyrelsen väl beslutat att lämna ett anbud är nog att hoppas på lite väl mycket, Men det vore onekligen en välgärning. Den inslagna vägen riskerar att hindra nödvändig utveckling i hela femkantsområdet.
Beslutet innebär alltså att kommunen ska bli en fristående leverantör till Arbetsförmedlingen av tjänsten kundval rusta och matcha, förkortad Krom. Den möjligheten står öppen för kommuner som kan antas väl förstå de lokala behovens särprägel särskilt väl. Därmed infinner sig behovet hos kommunerna att verkligen rannsaka sig själva vid bedömningen av om det alls är lämpligt.
Varje gång kommunen gör något som privata företag annars gör förstör man möjligheten för företag att verka i området. I den mån företag kan utföra olika uppgifter är det nästan alltid att föredra eftersom det är de som driver och utvecklar ekonomisk tillväxt i form av arbetstillfällen och skatteintäkter. Fler företag är bättre för kommunen.
Detta förstår Anders Josefsson som var den enda som reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen. Till ledarsidan säger han att beslutet "riskerar att slå undan fötterna för hela branschen, inte bara i Luleå utan i hela femkanten – vilket gör hela verksamheten ännu mer olämplig".
Ska kommunen göra detta bör man alltså vara väldigt säker på att kunna göra det bättre än företagen, som över lag har visat sig vara betydligt effektivare än det offentliga när det kommer till matchning och liknande tjänster. Den enda godtagbara anledning är just att man genuint tror att det då blir bättre för dem tjänsterna riktar sig till: de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är vänligt uttryckt tveksamt.
Till exempel har ju Luleå misslyckats med sin egen vikarieförmedling för skolor och förskolor. En i sammanhanget betydligt enklare verksamhet. Varför skulle man klara av detta nu?
Svaret är förstås att det inte handlar om de arbetslösa utan om kommunen. Av underlaget framgår att motivet är att Luleå kommun då ges "en fortsatt viktig och aktiv roll i arbetsmarknadspolitiken, vilket gynnar Luleå kommun på flera sätt". Man vill bli "en än starkare aktör".
Tråkigt för de arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden och för övriga kommuner i femkanten. Och förstås för företagen som slås ut av den snedvridande och självupptagna konkurrensen. Men visst, roligt för Luleås kommunala förvaltning.
Rättelse: Tidigare påstods det i texten att Moderaternas gruppledare i Luleå heter Anders Jacobsson i stället för Josefsson. Så är det självfallet inte och det är rättat ovan.