Klimatrankingen Sverige tappade i är så oseriös

Nonsensrankingen CCPI rankar Sveriges klimatpolitik efter Kinas, Indiens och Marockos. Och oppositionen går i taket av spelad vrede.

Centerpartiets Rickard Nordin hör till dem som har attackerat regeringen på grund av den närmast satirartade rankingen.

Centerpartiets Rickard Nordin hör till dem som har attackerat regeringen på grund av den närmast satirartade rankingen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-11-26 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Nyligen kom nyheten att Sverige tappar en placering i Climate change performance index, CCPI. Något som den rödgröna oppositionen snabbt utnyttjade.

”Kristerssons kris: Sverige chockrasar i ranking”, kunde man läsa på bloggen ”Klimatgranskaren”. Centerns klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin dundrade: ”Sverige rankades i topp fram till 2022 när det gäller klimat. Nu är vi sämre än Marocko. Regeringens ökar inte bara utsläppen, de skadar också Sveriges anseende och inflytande i världen. Korkat!” (X 20/11).

Men tveksamheterna är många. För det första delas inga första-, andra- eller tredjeplatser ut eftersom inga länder är tillräckligt bra enligt organisationerna bakom indexet. Det är ett märkligt förfarande. Antingen räknar man index som visar hur länderna presterar i förhållande till varandra, eller så använder man sig av godkänt respektive inte godkänt. Den nuvarande ordningen innebär att Sverige rankas elva men egentligen innehar åttonde plats bland de rankande länderna.

Tittat vi på delindex blir det ännu märkligare. Vad gäller faktiska utsläpp av klimatgaser ligger vi på andra plats efter Nederländerna. Eller femte plats i CCPI eftersom det inte finns några på första till tredje plats. Likadant är det när det gäller förnyelsebar energi. Här ligger vi på andra plats efter Norge. Vad gäller andel förnyelsebar energi ligger vi etta. Det här är ju inte dåligt.

Kring energianvändning ligger vi lite längre ner på listan – på plats 50. Att ett produktionsland i norr använder energi borde inte komma som en överraskning. Svensk skogsindustri använde under 2020 18 TWh el. LKAB använde totalt 4,3 gigawattimmar under fjolåret. 57 procent av detta var el. Det är inte konstigt. Företaget står för 80 procent av EU:s järnmalm.

Varför tappar vi då en placering när vi objektivt sett gör bra ifrån oss? Svaret är CCPI:s subjektiva bedömning av ”nuvarande regerings” klimatpolitik. Man lyfter särskilt fram avskaffad flygskatt och slopad bonus till elbilar. Sverige får också kritik för att regeringen motsatte sig EU:s naturrestaureringslag, för ohållbart skogsbruk samt konflikt med samer.

Detta gör att Sveriges klimatpoltik rankas på plats 41. Indien innehar plats sju, Kina plats 13 och Förenade Arabemiraten plats 26. CCPI är oseriöst, och det gäller även dem som använder den för att kritisera regeringen.