Klimatet behöver mer el, inte mindre

FN:s klimatpanel, IPCC, släppte i måndags sin nya klimatrapport. Det var inga muntra besked som lämnades i den.

Ett stort misstag är att aktivt motarbeta kärnkraften. Vi riskerar nämligen att blir beroende av smutsig elektricitet från kolkraftverk i Polen och Tyskland. Då är vi inte längre så mycket av det föredöme som omvärlden kan behöva.

Ett stort misstag är att aktivt motarbeta kärnkraften. Vi riskerar nämligen att blir beroende av smutsig elektricitet från kolkraftverk i Polen och Tyskland. Då är vi inte längre så mycket av det föredöme som omvärlden kan behöva.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2021-08-11 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Slutsatserna är inte oväntade och forskarna är säkrare än någonsin på sin sak.

Koldioxidhalten i atmosfären är högre än någon gång under de senaste två miljoner åren och havsnivåerna har stigit snabbare sedan år 1900 än någon annan period under de senaste 3 000 åren. Kopplingen mellan extremväder och utsläpp är stark. IPCC konstaterar att de senaste årens värmeböljor hade varit ”extremt osannolika” om det inte hade varit för den mänskliga påverkan.

Rapporten är en stor blinkande varningslampa inför det internationella klimatmötet i Glasgow i november. Fossila bränslen måste fasas ut och återupptagning av koldioxid måste prioriteras. Hur detta ska åstadkommas och hur ansvarsfördelningen länder emellan ska se ut kommer vara i fokus. Stora utsläppsländer har det stora ansvaret att komma överens om hur detta ska ske. 

Den internationella elproduktionen är inte som den svenska, utan är till hög grad beroende av fossila bränslen som kol, gas och olja. Energisektorn är den sektor som har bidragit mest till ökade utsläpp.

Sverige sticker ut, men måste ändå dra sitt strå till stacken. Tack vare kärnkraften och vattenkraften härrör sig endast någon procent av Sveriges utsläpp från elproduktionen. Utsläppen ligger inte hos vår energiproduktion, utan främst hos våra transporter och industrier. Den gröna omställningen av industrin kan komma att åtgärda det och samtidigt bli en välbehövlig internationell förebild. Men regeringens energipolitik riskerar att omkullkasta det hela. 

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har inget övertygande svar om hur en fossilfri elproduktion ska kunna bibehållas i takt med att kärnkraften avvecklas. Elektrifieringen av industrin kommer kräva betydligt mer elektricitet och till råga på allt behöver tillgången vara stabil. Vind- och solkraft kan inte fylla den funktionen. 

Ett stort misstag är att aktivt motarbeta kärnkraften. Det är sannolikt att politiska beslut har gjort kärnkraften mindre lönsam. Det är en elproduktion som förtjänar långsiktiga politiska beslut för att komma till sin rätt. Det som inte produceras här kommer producerar någon annanstans och fossilfritt kommer det förmodligen inte vara än på ett bra tag.

Om vi i framtiden kommer behöva förlita oss på polska eller tyska kolkraftverk för import av elektricitet kommer den gröna omställningen inte längre att vara så grön som vi tror. Låt oss därför slippa det.