När till exempel Göran Greider skrev ett minnesord i socialdemokratiska Dala-Demokraten (10/1) var det just Feldts roll som ”högersosse” som fick störst tyngd. Enligt den socialdemokratiska historieskrivningen var det Kjell-Olof Feldts avregleringar, i kombination med borgerlighetens valseger 1991, som ledde till den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Feldt själv menade att krisen hade byggts upp ända sedan 1960-talet genom en politik som pressade ned arbetslöshet men som tillät inflationen att stiga.
När Feldt till slut tvingades avgå skrev han en bok: ”Alla dessa dagar”. Det är en av få svenska politiska självbiografier som visat sig ha bestående värde. Feldt skriver förvånansvärt öppenhjärtigt om livet i maktens topp och om hur politik går till. Tyvärr ledde boken till att många inom arbetarrörelsen såg Feldt som en svikare. En hel del judaskyssar från den borgerliga sidan blev det också. Inte minst ansågs Feldt stå till höger i politiken när det gällde synen på privata alternativ inom välfärden och i synnerhet friskolor.
Bilden av Feldt som en socialdemokratisk avvikare är dock orättvis. Man glömmer då att han hade en lång karriär som socialdemokratiskt statsråd, under vilken han sågs som en av Olof Palmes närmaste och som en lojal ”doer”. Själv har Feldt sagt att han tvivlat på och ifrågasatt många av sina beslut och metoder, men att han alltid stått fast i sina värderingar.
Det som gjorde Feldt till en ovanlig politiker är just hur öppen han var med att han ofta tvivlade på sina egna idéer och ibland tvingades att ändra sina åsikter. I en väldigt sevärd intervju i SVT Min sanning från 2021 säger Feldt helt krasst att han ibland fattade dåliga beslut därför att han missförstod hur saker fungerade i verkligheten. Det borde gälla de flesta toppolitiker men det är väldigt sällan vi hör någon erkänna det. Tvärtom har det väl blivit ett adelsmärke bland vår tids yrkespolitiker att aldrig erkänna ett fel.
Efter den politiska karriären skrev Kjell-Olof Feldt flera böcker med självbiografiskt material. Tillsammans med hustrun Birgitta von Otter har han skrivit bland annat om sina erfarenheter av cancer, alkoholism och stroke. Det ärliga på gränsen till självutlämnande men samtidigt allvarliga draget hos honom gav Feldt en slags lågstämd pondus som vi kommer sakna. Sverige skulle behöva fler och inte färre politiker av hans sort.