Kidnappningar tecken på ett samhälle i förfall

Nyheten om onsdagens kidnappning i Luleå oroar. Hopp finns dock i form av justitieminister Gunnar Strömmer (M) och att polisen löste det så snabbt.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill bygga upp en samlad systemkraft så att det offentliga med hela sin kraft kan trycka tillbaka de kriminella.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill bygga upp en samlad systemkraft så att det offentliga med hela sin kraft kan trycka tillbaka de kriminella.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2023-01-20 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Omkring två timmar. Mer än så tog det inte för polisen att lokalisera den kidnappade mannen från det att anhöriga anmälde kidnappningen. Ingen torde kunna invända mot att det är väldigt bra jobbat. Luleåpolisen är värda en eloge för sin insats.

Kidnappning, eller människorov som jurister kallar det, är ett väldigt otäckt brott. Att röva bort en annan människa och kräva betalning i någon form för att släppa vederbörande innebär en oerhörd kränkning som få andra brott gör. Det är också riskabelt. Brottet kräver tämligen stora insatser i form av planering och mankraft. I det nu aktuella fallet är fyra personer än så länge misstänkta.

Det finns andra sorters brottslighet som innebär mindre risk. Kidnappningar är ett brott som tenderar att öka i samband med att laglöshet breder ut sig över ett land. Ju mindre rädda brottslingarna är för att åka fast, desto mer lockande blir det att kidnappa folk för lösensummor. Detta är något som har observerats över hela planeten och en anledning att bli orolig. I Sverige har vi bland annat även i någorlunda närtid sett kidnappningen av en känd, numera mördad, rapstjärna. Och det finns flera mindre kända fall vid sidan av. Att de sammanfaller med att de kriminella gängen känner sig oövervinnerliga och sprider sig över hela landet är således ingen slump.

Därför är det så viktigt att polisen lyckades lösa brottet så snabbt. Men det är också viktigt att lagstiftningsapparaten börjar arbeta för att återetablera polisen höghet över brottslingarna på allvar. Och där kommer Gunnar Strömmer (M) in. För första gången på flera regeringar har Sverige en justitieminister som både är en utmärkt jurist och har en klar bild av problemet. Strömmers tal från Folk och försvars rikskonferens är ett bra exempel på detta och kan ses på Youtube.

Det räcker inte med enstaka straffskärpningar och regeländringar. Hela systemet måste ställas om att för att motarbeta de kriminella. Och det är just vad Strömmer är ute efter att göra. Han vill bygga upp en samlad och långsiktig systemkraft för att trycka tillbaka de kriminella. Det är avgörande, likaså att Strömmer har en tung röst som man lyssnar på i resten av partiledningen.

Gunnar Strömmer skänker helt enkelt hopp om att vi ska slippa se fler kidnappningar framöver.