Jo, vi behöver fortfarande djurförsök

Djurförsök väcker starka känslor. Få vill tänka på de djur som undergår testerna. Ännu färre vill överväga att testerna är nödvändiga.

En försöksmus i ett medicinskt laboratorium i Storbritannien.

En försöksmus i ett medicinskt laboratorium i Storbritannien.

Foto: ROBERT F. BUKATY

Ledare2024-10-18 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I september avlivades en av Karolinska institutets apor på grund av lungproblem som inte hade med forskningen att göra. Något som väckte stor förgrymmelse hos organisationen Djurrättsalliansen. ”Stoppa djurförsöken nu – satsa på djurfria metoder”, skrev organisationen på sin Facebooksida.

Det kan spontant framstå som en vacker tanke, men det är det inte. Att helt förkasta djurförsök är ett farligt, naivt och förenklat synsätt som inte tar hänsyn till den verklighet som råder inom medicinsk forskning. Djurförsök spelar en avgörande roll för att rädda människoliv.

Det är dock viktigt att komma ihåg att allt inte är oumbärligt för människors hälsa. Saker som smink ska givetvis vara säkra men de är inte livsavgörande. Därför är det välkommet att man på många håll gått över till djurfria metoder, som cellkulturer och datorbaserade modeller.

När det kommer till medicinsk forskning är situationen mer komplex. Innan nya läkemedel eller behandlingar testas på människor måste deras effekter säkerställas. Här är djurförsöken, trots sin tragik, mycket viktiga. Apornas fysiologi liknar i många fall människans, och in vitro-studier på celler räcker ofta inte till för att förutsäga hur en behandling kommer att påverka en levande organism.

Försöken är en försäkring om att vi undviker oönskade biverkningar. Det är trots allt bättre att en medicin visar sig otillräcklig innan den testas på människor.

Att djur dör för att vi ska kunna utveckla botemedel mot allvarliga sjukdomar är så länge de har det bra medan de lever, inte konstigare än att djur dör för att vi ska äta dem. Det viktiga är att de inte lider medan de lever och inte dör förgäves.

Det innebär inte att vi ska acceptera djurförsök som en lättvindig lösning. Varje försök måste övervägas noggrant och etiska regler följas. Vi bör också investera i de framsteg som minskar behovet av djurförsök. Gärna med målet att helt kunna fasa ut dem.

Så länge det fortfarande saknas alternativa metoder som kan efterlikna människokroppens komplexitet tillräckligt väl, förblir djurförsök en nödvändig del av vår medicinska utveckling.

Fram till dess att ni nått dit måste vi erkänna att djurförsök är nödvändiga. Det är långt mycket viktigare att vi diskuterar hur djuren i försöken kan få det så bra som möjligt, än att vi diskuterar att vi har djurförsök.