Så fick vi elprisstöd för hela landet

Måndagens besked var väntat, om inte gällande tidpunkten så i vart fall till innehållet. Nu måste debatten gå vidare, det finns mycket att göra.

Sverige har ännu kvar lite kärnkraft men inte tillräckligt för att skydda medborgarna från elbrist och skyhöga priser.

Sverige har ännu kvar lite kärnkraft men inte tillräckligt för att skydda medborgarna från elbrist och skyhöga priser.

Foto: Adam Ihse

Ledare2023-01-10 11:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Som ledarsidan har skrivit om tidigare skulle det vara djupt orättvist om ett elprisstöd för nuvarande vinter inte skulle omfatta norra Sverige. Elpriserna har inte varit påtagligt lägre här under november och december än de har varit i landets södra elprisområden. Något som tydligt skiljer situationen från perioden som det tidigare elprisstödet gällde.

Någon större tvekan om att det skulle komma ett elprisstöd som också omfattade elprisområde 1 och 2 har egentligen aldrig funnits. Däremot kunde man gott ha tänkt sig att regeringen agerat något tidigare. Det tar som bekant tid att få dessa system på plats och därigenom pengarna i folks plånböcker. 

Men systemet med stöd till konsumenter för när priset har överstigit 75 öre per kilowattimme rimmar trots allt rätt väl med de löften som regeringspartierna avgett före valet. Även om de nog då trodde att det skulle gå snabbare att få stöden på plats.

Nu är bollen hur som helst i rullning. Gott så. Därmed är det också dags att gå vidare. Det viktigaste på lång sikt är trots allt att återupprätta den svenska elproduktionen och få igång kärnkraften igen. Den rödgröna regeringstiden har varit förödande för Sverige, något som inte ändras av att de högljutt har krävt stöd för att medborgarna nu drabbats hårt av deras politik.

Ledarsidan skrev nyligen om att regeringen är öppen för att införskaffa två kärnkraftsreaktorer från Frankrike. Det arbetet bör göras slag i snarast. Det är bara början på arbetet som behöver göras, men det vore en bra början. 

Det är också värt att påminna sig om att Socialdemokraternas i valrörelsen hastigt nyfunna vurm för kärnkraften dog ut igen efter valet. Det var kanske inte att undra på att man inte lyckades övertyga väljarna när man uppenbarligen inte övertygat sig själva ens. Inte för att det hade spelat något roll. S tre stödpartier var alla emot kärnkraft, särskilt parhästen Miljöpartiet.

Det finns dock en möjlighet att Centerpartiet kan göra en behövlig gir i energifrågan. Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) gick nyligen ut i en debattartikel i SvD och argumenterade öppet för att partiet måste ändra sin politik med avseende på just kärnkraften. Sådana här diskussioner brukar vanligtvis skötas internt i Centern, så lite uppseendeväckande är agerandet allt.

Det finns tre huvudsakliga sätt att tolka utspelet. Det första är att det är just vad det ser ut som. Ett sätt att utan några baktankar försöka påverka partiet i ett läge när det ska ompröva stora delar av sin politik. Det andra är att utspelet är så kallad testballong, där partiledningen genom ett sanktionerat agerande försöker avgöra hur reaktionerna på en viss förändring skulle bli. C har dock alltsedan försäljningarna av sina tidningar föredragit att göra motsvarande arbete medelst egna opinionsundersökningar vilket talar emot. Dessutom är ledningen som bekant avgående vilket skulle göra ett liknande agerande milt uttryckt uppseendeväckande.

Den tredje tolkningen är att utspelet handlar om att Wiesner smyglanserar sig som en oberoende och fristående kandidat till partiledarposten. Extrastämman då valet ska genomföras är förlagd till 2 februari vilket innebär att det snart är dags. Och det är ingen överdrift att säga att den interna valrörelsen har blivit betydligt mer avslagen än väntat. Alla kandidater har misslyckats och eftersom möjligheten finns är det inte otänkbart att någon gör ett försök.

Lyckligtvis är Sverige inte beroende av Centerpartiet för att nya kärnkraftverk ska kunna bli verklighet. Det vore en milt uttryckt skakig grund att stå på. Det finns heller ingen anledning att tro att Socialdemokraterna skulle orsaka mer än på sin höjd retoriska problem. Inte minst när det blir allmänt känt att Sverige nästan helt saknar regler för den havsbaserade vindkraften som S menar är alternativet till kärnkraften.

Second opinion uppmärksammade nyligen att Havs- och vattenmyndigheten uppgett att det i Sverige helt saknas rättslig grund för att hyra ut havsområden. Onekligen lite av en fnurra på den vattniga vindkraftstråden.

Det blir hela tiden mer uppenbart att ny kärnkraft är det enda sättet att inom en alls rimlig tidsrymd kunna återskapa ett funktionellt elsystem med en hög produktion och framför allt med en hög grad planerbar energi. Och det är bara den borgerliga regeringen som kan uppnå detta. Så sätt igång!