Sommaren 2020 blev Rowling utsatt för en hatkampanj när hon kritiserade begreppet ”personer som menstruerar”. Varför kunde man inte bara säga kvinnor, undrade Rowling. För det fick hon löpa gatlopp.
Den här gången handlar frågan om en dömd mördare. Han heter Scarlet Blake och är född som man men definierar sig som kvinna. Under en medialt mycket uppmärksammad rättegång kallades Blakes återkommande för hon och henne i nyhetsrapporteringen. Efter att domstolen funnit honom skyldig skulle brottets statistiskt räknas som att en kvinna mördat en man. Transorganisationer krävde också att Blake skulle få avtjäna sitt straff i ett kvinnofängelse.
Rowling skrev då på X (tdigare Twitter): ”I'm so sick of this shit. This is not a woman. These are #NotOurCrimes”.
Återigen blev Rowling kritiserad. Men hon försvarade sig med att transmän inte är biologiska kvinnor. Det finns en skillnad mellan män och kvinnor som bland annat yttrar sig i att män oftare begår våldsbrott. Om brottslingar själva får definiera sitt kön finns det ingen anledning att samla in statistik. Att låta män avtjäna straff på kvinnofängelse skulle innebära en risk för kvinnorna där.
I den konservativa tidningen The Daily Telegraph frågade sig en kolumnist varför Rowling fått stå ensam i kampen mot translobbyn. I debatten om könsbyte framställs det ofta som om de som ser kön som en social konstruktion kämpar mot ett konservativt etablissemang. Men i den brittiska debatten har det inte funnits något motstånd från den politiska högern. Under Theresa Mays styre var det till och med nära att Torypartiet drev igenom en radikal lag som hade gjort det lättare att byta kön.
Konservativa politiker har varit rädda för att uppfattas som bakåtsträvare. I stället är det personer som J.K. Rowling som ensamma tvingats ta striden för att det faktiskt finns ett kvinnligt kön och att kvinnliga sfärer i det offentliga rummet är värda att skydda. Rowling står för övrigt till vänster i politiken. Hon har tidigare sagt sig stödja Labourpartiet och identifierar sig som feminist.
Från ett svenskt perspektiv är förhållande inte helt obekanta. Här driver ju Moderaterna, också ett konservativt parti, frågan om en liberalare könsbyteslag. Motståndet kommer från enskilda debattörer som tidigare socialministern Annika Strandhäll (S) och läkaren Agnes Wold. Transfrågan visar att de gamla ideologiska skiljelinjerna inte längre gäller.