Inpuls utmaning lockar fram ny träningsglädje

Konceptet var förföriskt enkelt. Genomför 18 träningspass om åtminstone 30 minuter under utmaningens sex veckor.

Pernilla Forsberg, Kirsi Poikela och Susanne Westerlund äger Inpuls och ligger bakom den framgångsrika utmaningen.

Pernilla Forsberg, Kirsi Poikela och Susanne Westerlund äger Inpuls och ligger bakom den framgångsrika utmaningen.

Foto: Ebba Palmlöf

Ledare2021-01-28 05:30
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Öppet för alla Luleåbor. Bland dem som slutför utmaningen skulle det lottas ut io stycken tremånaders kort på Inpuls. Under utmaningen uppmanas deltagarna att göra inlägg i Facebookgruppen om sina träningar för att peppa andra. 

Pernilla Forsberg, en av Inpuls ägare, berättade tidigare för Kuriren att de tidigare haft olika utmaningar för sina medlemmar. Den här gången tänkte de vända sig till alla Luleåbor. De hoppades få 500 deltagare. Sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna. 

Nu när en och en halv vecka har gått av utmaningens sex veckor har Facebookgruppen Inpuls utmanar Luleå för bättre hälsa 1 922 medlemmar.

Och vinstpotten har växt så kraftigt att det inte riktigt går att hålla reda på. Under en lång tid gjordes flera inlägg dagligen om hur olika företag i kommunen hade hört av sig och berättat hur mycket de gillade idén och ville vara med och bidra. Alltifrån hyrbilar till välmåendebehandlingar och karriärcoachning. Kort sagt allt mellan himmel och jord har skänkts. Givmildheten har varit så omfattande att man i svaga stunder nästan har tyckt lite synd om gänget på Inpuls som ska lyckas administrera alltsammans.

Hur stort genomslag kan en motionsutmaning egentligen få? Det är svårt att tro att ett sådant tak skulle ligga särskilt mycket högre än vad Inpuls nu har lyckats åstadkomma. Och det handlar om så mycket mer än företagens uppslutning. Engagemanget från deltagarna är enastående. Flödet är fullt av människor i alla tänkbara kropps- och livssituationer som tappert kämpar för att bättre på sitt fysiska välmående. 

Pandemin har gjort många mer stillasittande. Naturliga rörelsemönster har brutits och det är lätt hänt att man inte skapar nya. Många av oss som befinner sig på den ohälsosammare delen av kroppsskalan känner därtill ofta en skam när vi deltar i fysiska sammanhang. En del skäms över hur de ser ut – något som dock tråkigt nog drabbar människor av allakroppsformer – och andra över att de då på något vis skulle erkänna att de alltid borde träna. 

Inpuls har dock lyckats oerhört väl med att skapa en gemenskap där all ansträngning uppmuntras och bekräftas. Främlingar går in och peppar och stödjer varandra, hejar på. Och det verkar ge effekt. Åtskilliga vittnar i flödet om hur detta fått dem att komma igång, och hur glada de är för det.

Hatten av för Inpuls, för deltagarna och för sponsorerna. Detta är folkhälsa och lokalsamhälle i en vacker symbios.