Ska man inte ens kunna äta kyckling längre utan att känna sig som en bandit? Inte om man frågar WWF som i går meddelade att svensk kyckling får rött ljus i organisationens köttguide. Rött ljus låter alltid dramatiskt och signalerar förstås totalstopp. Mer exakt menar WWF att rött ljus ska tolkas som "risk för mycket hög påverkan på planeten". Välmenat, men det blir inte mer sant för det.
Sverige är som bekant ett land med tämligen hög svansföring i såväl djurskydds- som miljöfrågor. Detta märks inte minst i de väldigt hårda regler som gäller för lantbrukare, särskilt djurhållande sådana. Statens lantbruksuniversitet bedriver avancerad forskning kring alltifrån effektivitet till etik och klimataspekter. Forskning som tenderar att få stort genomslag i både lagtext och branschpraxis.
Svensk fågel, en branschorganisation som står för 98 procent av svensk matfågelproduktion och uppfödning, är förståeligt kritisk till att WWF försöker måla ut svenska kycklingar som något negativt. Koldioxidbelastningen från de små gula fjäderfäna ligger i själva verket under WWF:s gränsvärde. Detta enligt uppgifter för 2020 i det statliga forskningsinstitutet RISE:s databas.
Enligt Svensk fågels vd Maria Donis värmer 97 procent av gårdarna upp sina stallar med förnybar energi och använder teknik som värmeväxlare för att spara energi. Det är främst svenskt spannmål som används i utfodringen så transporterna hålls nere. Att djuren ska må bra är inte bara något som uppskattas utan är även hårt reglerat i svenska lagar och som SLU forskar om. Vi har låg antibiotikaanvändning och använder till och med beteendestudier för att kontrollera djurens välmående.
Svensk kyckling var utmärkt och klimatsmart mat för en vecka sedan och är så även i dag. Ingen behöver ha dåligt samvete för att köpa och äta detta.
Å andra sidan är det nog få som lär få det på grund av vad WWF säger. Det är milt uttryckt tveksamt om organisationen har något sådant inflytande. Skrämselpropaganda av det här slaget tenderar dessutom alltid att ha begränsad påverkan annat än möjligen under en mycket kort tid.
Även halloumi och sydamerikanskt nötkött har fått rött ljus i den upplysta guiden. Det skulle chocka om det har någon som helst inverkan på konsumtionen kring nyår vad gäller köttet och nästa grillsäsong för osten. Och om det är på så här stort allvar WWF tar sina undersökningar – varför ska någon bry sig? Ät i godan ro.