Ingenting märkligt i att kriminella ska utvisas

Den envetna oviljan att genomföra positiva reformer fascinerar. Självklart kan vi utvisa kriminella utlänningar.

Moderaternas partiledar Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell presenterar åtgärder mot gängkriminaliteten.

Moderaternas partiledar Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell presenterar åtgärder mot gängkriminaliteten.

Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Ledare2020-09-21 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Måhända beror det på att det under många år har varit svårare att ta simborgarmärket än att få ett svenskt medborgarskap. Det har både skvallrat om synen på vad medborgarskapet är värt samt tjänat till att sänka den ytterligare. Gränsen mellan vad det innebär att vara medborgare och att inneha något annat tillstånd att vistas i landet har suddats ut.

När Moderaterna i torsdags presenterade sin tiopunktslista över åtgärder mot gängkriminaliteten var det förstås givet att kritiken skulle komma. Det gällde särskilt att M vill göra det möjligt att utvisa gängmedlemmar från Sverige innan de har dömts för något brott.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallade förslaget för oseriöst. Dagens Nyheter stämde in i kritikerkören och påpekar att i Sverige ska man inte straffas utan att först ha blivit dömd. Åtskilliga andra anslöt sig till kritiken.

Gemensamt för stora delar av kritiken mot förslaget är att man blandar ihop medborgare och icke-medborgare. Medborgare har en ovillkorlig rätt att uppehålla sig i Sverige, övriga har det inte. Sverige har därtill all rätt att välja vilka andra människor man vill ska kunna besöka, leva och bo här. Att inte välja bort människor som är involverade i organiserad brottslighet synes vara det i sammanhanget märkliga valet.

Det är redan i dag möjligt att utvisa utlänningar som inte har dömts för något brott. Det handlar då om människor som på väl underbyggda grunder kan sägas vara antingen hot mot rikets säkerhet eller terrorister. Som M:s partisekreterare Gunnar Strömmer påpekar uppvisar gängen stora likheter med terroristerna då de är extremt våldsamma och systemhotande.

Förslaget går ut på att med lagen om särskild utlänningskontroll som förebild se till att även gängkriminella omfattas av motsvarande regler. Det är varken något nytt och oprövat eller något som strider mot rättsstatliga principer.

Frågan är egentligen inte huruvida detta bör genomföras, utan om det inte brister i ambitionsnivå. Varför inte låta lagen omfatta alla grovt kriminella? Det skulle förmodligen inte träffa särskilt många fler men bland annat kunna innebära att man slipper gränsdragningsproblemet kring vem som är inblandad i organiserad brottslighet.

Att justitieministern kallar det för oseriöst säger mer om Socialdemokraterna och regeringen än om förslaget i sig. Sverige har all rätt i världen att utvisa kriminella utlänningar. Om de utgör ett trovärdigt hot finns ingen anledning att sitta och vänta på att de ska begå ett brott som de kan dömas för.