Ingen naturlag att allt blir bättre

Året som nu ligger bakom oss var mörkt.

Frihetsgudinnan är mer än en symbol, hon är nyckeln till framgång.

Frihetsgudinnan är mer än en symbol, hon är nyckeln till framgång.

Foto: RICHARD DREW

Ledare2023-12-30 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I dessa svåra tider är det viktigt att minnas att lågkonjunktur tids nog övergår i högkonjunktur, krig övergår i fred och att tiden läker de flesta sår. Det är däremot ingen naturlag att saker och ting alltid blir bättre med tiden. Att det har varit fallet i Sverige i över 100 år, trots tillfälliga upp- och nedgångar, är följden av en rad gynnsamma omständigheter.

Bland dessa märks inte minst det som brukar gå under samlingsnamnet liberal demokrati och som innebär att ett land styrs demokratiskt, under lagen och med skydd för medborgerliga fri- och rättigheter. En annan helt avgörande omständighet är att Sverige har haft marknadsekonomi, vilket har bidragit till att Sveriges BNP per capita tiofaldigats under de senaste 100 åren. I de utmanande tider som vi nu befinner oss i är det viktigare än någonsin att minnas hur vi säkerställer att morgondagen blir bättre igen. 

Det kan vara lätt att falla för frestelsen av andra löften när framtiden för tillfället upplevs som annat än ljus. Putin lovade exempelvis inte marknadsekonomi och demokrati till det ryska folket, utan att återupprätta Rysslands ära. Det löftet har hittills kostat hundratusentals unga män livet i ett brutalt utrotningskrig mot Ukraina. I Kina lovade Mao Zedong lycka och välstånd genom införandet av kommunism och planekonomi. Konsekvenserna blev i stället miljontals döda i svält, ekonomisk kollaps och hänsynslös förföljelse av oliktänkande.

Det finns även flera mindre extrema exempel på vad som händer när man väljer politiker som lovar annat än liberal demokrati och marknadsekonomi. Venezuela hyllades länge av svensk vänster som ett “hopp” bland världens länder för sina socialistiska reformer, bland annat förstatligande av företag och införandet av pristak på vissa varor.

Dessa pristak var inte helt olika de som Vänsterpartiet ställde krav på att införa på vissa svenska stapelvaror i våras. Trots att Venezuela är världens oljerikaste land ledde den vänsterpopulistiska politiken till en ekonomisk kollaps som tvingat miljontals venezuelaner att fly landet på grund av svält. Det beräknas att bara under 2017 förlorade den genomsnittliga venezuelanen elva kilo i vikt till följd av matbrist. 

För att vara säker på att framtiden återigen blir ljusare bör vi därför återigen sätta vår tilltro till det som gjort den ljusare förut. Att tidigare kristider inte varat för evigt kan vi tacka demokrati, marknadsekonomi och frihet för. Det är något att ta med sig in i det nya året.