Inga dubbla måttstockar i skolan

Snart kommer föräldrar och barn inte längre kunna jämföra skolors elevantal, andel behöriga lärare eller snittbetyg.

Att vara minister ställer krav. Likafullt drar sig inte justitieminister Morgan Johansson för att ljuga om friskolor, enbart därför att han inte gillar dem.

Att vara minister ställer krav. Likafullt drar sig inte justitieminister Morgan Johansson för att ljuga om friskolor, enbart därför att han inte gillar dem.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-07-01 03:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En dom från kammarrätten i Göteborg slår fast att sådan statistik från bolagsdrivna friskolor räknas som affärshemligheter.

Målet drevs av Sveriges kommuner och regioner, SKR, som överklagade en omtolkning av regelverket för statistik från bolagsdrivna friskolor som Statistiska centralbyrån, SCB, gjorde under 2019. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen har nekat prövningstillstånd får således inte statistik från skolbolag lämnas ut. Av likvärdighetsskäl beslutade Skolverket sedan att jämförelsedata från och med september inte ska publiceras för några skolor.

Utan information blir det fria skolvalet bara en vild gissning. Även ur ett större perspektiv är transparens och kunskap nödvändigt för att öka kvaliteten. Tanken är att elever ska söka sig till bra skolor, som då får mer skolpeng, och inte dåliga som då måste förbättra verksamheten för att inte slås ut. Men det kräver information.

Det finns dock ett brett stöd för att lösa problemet. Regeringen har gett SCB och Skolverket i uppdrag att föreslå författningsändringar som tillåter att nödvändiga uppgifter om skolor är offentliga. Även Friskolornas riksförbund vill att statistik ska vara tillgänglig. Redan innan kammarrättens dom föll skrev förbundets vd Ulla Hamilton att ”Friskolor vill konkurrera med just kvalitet, som ska avspeglas i statistik” (Dagens Samhälle, 18/12 2019).

Trots att friskolorna själva tycker att skolstatistik inte bör betraktas som affärshemligheter var reflexen från delar av socialdemokratin att det ändå måste vara deras fel. Både Aftonbladets (29/6) och Folkbladets (26/6) ledarsidor hemfaller åt gammal vänsterretorik när de skyller domen på ”vinster i välfärden” och att marknadens principer leder till ”vinstjakt” i skolan.

Längst gick justitieminister Morgan Johansson (S) som på Twitter (26/6) skrev: ”Friskolorna vill alltså inte att allmänheten ska få veta hur bra eller dåliga de är, och de vill dölja eventuell betygsinflation”. Något som alltså inte är sant. Friskolor har överhuvudtaget inte varit inblandade i rättsprocessen utan beslutet att inte ge ut informationen fattades som bekant av SCB, som är en statlig myndighet.

Regeringen verkar fortfarande ta varje tillfälle i akt att skylla på privata utförare, i stället för att sträva efter ett kunskapsbaserat och transparent skolsystem. Motviljan mot friskolor gagnar ingen, särskilt inte de elever och föräldrar som står inför att välja skola.