Inför valet bryr sig S om rättspolitik

Så snart det drar ihop sig till valrörelse slår S på den stora rättspolitiska trumman. Sedan väntar fyra års skadlig indolens.

När det vankas val anstränger sig S för att se ut att driva en hård rättspolitik. Men regerandet mellan valen visar något helt annat.

När det vankas val anstränger sig S för att se ut att driva en hård rättspolitik. Men regerandet mellan valen visar något helt annat.

Foto: Victoria Borodinova/Pixabay

Ledare2022-08-17 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Lag och ordning kommer att spela roll i det stundande riksdagsvalet. Detta har Socialdemokraterna garanterat genom att i stort sett ha ignorerat området under åtta år.

För all del, regeringen har gjort en del saker. Men det mesta som har skett har haft liten eller ingen påverkan på brottsligheten och mycket av det som har haft betydelse har tvingats fram av oppositionen i riksdagen.

För att uppmärksamma detta har Moderaterna släppt rapporten Åtta förlorade år – en granskning av Socialdemokraternas rättspolitiska misslyckanden som kan läsas på webbsidan intefyraårtill.se. Rapporten är gedigen och ger en förvånansvärt rättvisande bild av ett av regeringens allvarligaste misslyckanden.

Brottsligheten har rusat sedan Socialdemokraterna tog makten 2014. Gängen och klanerna har ökat sin makt och satt Sverige på kartan med en kraftigt förändrad bild av landet i utländsk media. Det är svårt att hitta stora tidningar och nyhetsförmedlare som inte har publicerat omfattande artiklar om utvecklingen i Sverige. Och regeringen talar ofta om att man är hård mot både brott och brottslingar, men verkligheten är annorlunda.

Trots att det bara är augusti har vi snart passerat antalet dödsskjutningar för hela 2021. Förra året innebar förvisso en liten minskning av de dödliga skjutningarna men även Brå menar att det berodde huvudsakligen på pandemins verkningar något som förstärks av att ökningen nu fortsätter när pandemin har klingat av.

När man jämför med våra gelikar i Europa står Sverige ut på flera sätt. Inte nog med att vi ligger i Europatoppen vad gäller exempelvis skjutningar, vi ligger även kraftigt under snittet i polistäthet. EU-genomsnittet ligger omkring 300 poliser per 100 000 invånare medan Sverige har precis över 200. Lägg till detta våra geografiska förutsättningar med stora ytor och problemet blir ännu större.

S har konsekvent röstat emot förslag för att skärpa rättspolitiken. Det gäller alltifrån höjda polislöner till att kriminalisera deltagande i kriminella gäng. Somligt har regeringen ändå infört senare efter att riksdagen ändå har röstat igenom det. Det gäller till exempel skärpta straff för hedersbrott och införande av brottet blåljussabotage.

Det finns helt enkelt ingen förståelse inom S för den hårdare linje mot brottslingar som behövs. Fyra år till vore i detta avseende direkt farligt.