Bra villkor inte samma sak som kollektivavtal

Ibland framstår det i debatten som om det vore omöjligt att ha bra villkor utan att kräva kollektivavtal. Det är ett rent påhitt.

LO försöker få det till en strid med Facebook, men är sin egen största fiende.

LO försöker få det till en strid med Facebook, men är sin egen största fiende.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT/Montage

Ledare2021-04-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Historien om städarna som sköter renhållningen på Facebookbygget har varit välrapporterad i Kuriren. Men debatten börjar närma sig en punkt där proportionerna och perspektiven har tappats bort.

Om någon missat det handlar det hela om att ett byggföretag anlitat en städfirma och det går att argumentera för att lönerna borde vara högre för en del av det utförda arbetet. Städfirman har heller inte haft kollektivavtal.

Facebook å sin sida kräver inte att underleverantörer ska ha kollektivavtal, däremot att alla som på något vis jobbar för företaget ska ha bra villkor. Det är svårt att se problemet med detta. Facket lyckas naturligtvis. Byggnads ordförande i Norrbotten, Joakim Lindholm, säger till Kuriren att den svenska modellen är hotad. Det är milt uttryckt en överdrift.

Kollektivavtal är inte normen i hela landet utan är också normerande, vilket denna tidnings omfattande rapportering är ett nog så gott bevis på. Den svenska modellen står inte och faller med att ett mindre antal arbetsgivare inte tecknar kollektivavtal. 

Däremot är de fallande medlemstalen i framför LO-förbunden, inte minst till följd av organisationens allt intensivare partipolitiska engagemang, något som på allvar riskerar att inte bara hota utan jämna de svenska modellen med marken.

Men man kan förstås också se det som att den svenska modellen skulle vara att arbetare ska ha goda villkor. Men inte heller då är detta hotande. Det är fullt möjligt att ha goda arbetsvillkor även utan kollektivavtal, precis som att en arbetsgivare med kollektivavtal kan visa sig bryta mot detta avtal i praktiken.

Ett aktuellt exempel på detta kommer från USA. I Alabama har det nyligen hållits en omröstning vid ett av internetjätten Amazons varulager huruvida man ska organisera sig fackligt. Det skulle ha blivit den första fackliga inbrytningen i Amazon i USA. 

Facket försökte till och med sälja in det som en del av Black Lives Matter till somliga arbetare, den överväldigande majoriteten av vilka var svarta. Men de röstade ned förslaget med omkring två tredjedelars majoritet. De är nöjda med sina jobb och sina villkor. Att gå med i facket skulle inte göra något bättre för dem alls. Konkurrens om arbetskraften har gjort att Amazon har bra villkor och det kunde inte facket tävla med.

Hotet mot den svenska modellen ligger inte i att någon arbetsgivare inte har kollektivavtal – utan i att arbetarna inte får ut något av att vara med.