I rättvisans namn ska alla få det lite sämre

Förslaget om att begränsa privata sjukvårdsförsäkringar visar hur Socialdemokraterna sätter principen framför människan.

Vissa privata vårdgivare kommer inte kunna ta emot patienter från regionerna även om de har lediga vårdplatser.

Vissa privata vårdgivare kommer inte kunna ta emot patienter från regionerna även om de har lediga vårdplatser.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledare2022-07-15 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Socialdemokraterna vill förbjuda det som kan vara en del av lösningen på vårdköerna. På sätt och vis blir det mer jämlikt, men bättre lär det inte bli för någon.

Den så kallade vårdskulden har ökat under pandemin. Människor som har avstått från att söka vård under pandemin, eller sjukdomstillstånd som inte har upptäckts, ska nu behandlas. Att vårdköerna är ett problem syns inte minst på antalet personer som numera omfattas av en sjukvårdförsäkring. Vid slutet av 2021 hade drygt 720 000 personer en sjukvårdsförsäkring. En majoritet får den betald av sin arbetsgivare.

I dag kan en privata vårdgivare dels leverera vård till regioner för att avlasta och täcka upp för resursbrister, dels täcka vårdbehov för försäkrade patienter. Och det bör påpekas att även det sistnämnda är avlastande för regionerna. Om S får som de vill kommer en privat vårdgivare behöva välja mellan att behandla patienter från regioner eller att behandla försäkringspatienter.

Eftersom sjukvårdsförsäkringar är så vanliga redan i dag, lär inte marknaden försvinna utan bara anpassas. Vissa vårdgivare kommer fatta beslut om att enbart ta emot försäkringspatienter. 

Det kommer sannolikt att leda till växande vårdköer, eftersom värdefull vårdkapacitet riskerar att brinna inne. För mindre än ett år sedan presenterades en statlig utredning om privata sjukvårdsförsäkringar. Av den framgår att det kan finnas situationer där privata vårdgivare kan producera mer vård om de samtidigt får uppdrag från exempelvis försäkringsbolag. Dessutom slår utredningen fast att "den vård som ges via sjukvårdsförsäkringar inte leder till någon negativ påverkan kapacitetsmässigt för det offentliga systemet, utan den skulle tvärtom kunna öka kapaciteten".

Trots slutsatserna ovan tillsatte regeringen en särskild utredning tidigare i år med uppdrag att ta fram ett lagförslag om hur sjukvårdsförsäkringar kan begränsas. Förra veckan presenterades den. Förslagen bedöms bidra till en jämlikare hälso- och sjukvård för patienter utan sjukvårdsförsäkring, däremot nämns ingenting om att det kommer leda till en snabbare och bättre vård för någon.

Det är inte ett problem att en privat vårdgivare viker en del av sin kapacitet till det offentliga, och en del åt det privata. Däremot uppstår problem om vi avhänder oss kapacitet totalt sett. Förslaget från S riskerar just det. Och den som inte kan teckna en sjukvårdsförsäkring, lär förlora allra mest på det.