Efter ett beslut från Post- och telestyrelsen, PTS, i samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, stängs de kinesiska bolagen Huawei och ZTE ute från det svenska 5G-nätet.
Grunden till beslutet är att de båda kinesiska teknikföretagen bedöms utgöra ett säkerhetshot. Detta eftersom kinesiska företag enligt lag måste dela med sig av information till det styrande kommunistpartiet, som redan bedriver cyberspionage mot Sverige och flera andra länder.
Samma hot fick bland annat Storbritanniens regering att i somras säga rakt nej till att låta Huawei, eller teknik från företaget, finnas med i utbyggnaden av landets 5G-nät. Men i Sverige har regeringen vägrat göra detsamma, och i stället lagt ansvaret helt och hållet på myndigheterna.
Vid årsskiftet trädde den lag i kraft som nu har lett fram till att företag som utgör säkerhetshot kan portas från 5G-utbyggnaden, samt annan radioanvändning. Att införa en sådan lag var rimligt, men det är aningen löjeväckande att regeringen både då och nu vägrar koppla samman hotet med kinesiska företag. Särskilt som bedömningen att utesluta Huawei och ZTE tycks ha varit relativt enkel att göra – i ett pressmeddelande kallar säkerhetspolischef Klas Friberg Kina för ett av de största hoten mot Sverige.
Beslutet från PTS innebär dock inte bara hinder för de kinesiska företagen. Det kan även ställa till det för två av de fyra aktörer som fått tillstånd att delta i 5G-auktionen den 10 november. Men både Tele2 och Tre har planerat att använda Huawei som leverantör till deras nät, vilket de nu alltså inte får.
Beslutet bekräftar att säkerhetshot genom vissa företag ska tas på allvar. Viktig infrastruktur får inte löpa risk att hamna i händerna på en auktoritär stat med både vilja och resurser att skada Sverige. Det behöver då inte handla om fysiska angrepp, utan kan även vara informationsinhämtning och påverkansförsök.
När det gäller 5G-nätet är det dessutom värt att komma ihåg att det inte bara handlar om snabbare surf på våra mobiltelefoner. Den kanske främsta funktionen med den nya tekniken är möjligheten att prioritera i nätet, så att bland annat självkörande fordon alltid har en stabil uppkoppling som inte avbryts. Den tekniken måste vara så säker som möjligt för att vi ska kunna och våga använda den till fullo.
Det är aldrig optimalt att porta vissa aktörer, men säkerheten måste gå före total frihet att bygga bärande infrastruktur.