Huvudlöst om vänstern får förstöra pensionerna

Det så kallade garantitillägget är rent valfläsk som kommer att försämra folks pensioner och hela pensionssystemet.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets garantitillägg kommer att ta mer än det ger från vissa pensionärer.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets garantitillägg kommer att ta mer än det ger från vissa pensionärer.

Foto: Andrew Martin/Pixabay

Ledare2022-04-12 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Efter 46 år gör hon comeback: Pomperipossa i Monismanien. Astrid Lindgrens saga om hur hon på grund av en marginalskatt på över 100 procent fick behålla mindre ju mer hon jobbade är en omistlig del av svensk politisk historia. Den var en viktig del i varför Socialdemokraterna till slut förlorade makten. Nu verkar partiet vilja slå in på samma spår igen.

Det finns väldigt lite gott att säga om det så kallade garantitillägget som S just nu slåss med näbbar och klor för att få igenom. Det ska ge vissa pensionärer med låga inkomster upp till 1 000 kronor mer i månaden och är en eftergift till Vänsterpartiet för att Magdalena Andersson (S) skulle kunna bli statsminister.

Förslaget är djupt oansvarigt. Det slår sönder grunderna för det svenska pensionssystemet som vilar på bland annat livsinkomstprincipen: arbeta mer och få mer i pension. Det ska också vara självfinansierande, det vill säga fristående från statsbudgeten för att bli av med den osäkerhet kring pensionerna som rådde tidigare.

Sverige har sedan det nya systemets ikraftträdande vid millennieskiftet haft ett av världens absolut mest stabila pensionssystem. Och det har övervakats av S, M, KD, L och C i pensionsgruppen. I hopp om att kunna säkra makten i ytterligare fyra år är Andersson beredd att offra allt detta. Extra anmärkningsvärt givet hennes utpräglade ekonomiska bakgrund.

Men förslaget innebär också att många pensionärer faktiskt kan få mindre kvar i plånboken varje månad. Tankesmedjan Timbros chefsekonom Jacob Lundberg har i en rapport visat att för exempelvis en pensionär som har 12 500 kronor och bostadstillägg skulle marginaleffekten av att ha arbetat upp pensionen till 12 600 kronor bli 105 procent. 

Pensionsmyndighetens tjänstemän skrev av bland annat detta skäl ett remissvar där man motsatte sig förslaget. Pensionsmyndighetens styrelse gick dock emot tjänstemännen, strök den hårdaste kritiken och skrev i stället att garantitillägget var välkommet men för komplicerat. Något som fick generaldirektören att reservera sig mot sin egen myndighets remissvar.

Vill man förbättra för de pensionärer som har det sämst bör det främst göras genom att ändra garantipensionen. Det är också viktigt att upprätthålla principen om att mer arbete ger en högre pension. Det här förslaget kommer att bli en obehaglig chock för många både i det korta och det långa loppet.