Det finns nästan ingen hejd på de tankemässiga konvulsioner som har kommit från Socialdemokraterna och dess närstående opinionsbildare sedan regeringen och Sverigedemokraterna meddelade att man tillsätter en utredning för att ta bort de politiska partiernas möjlighet att driva lotteriverksamheter.
Partiordförande Magdalena Andersson har låtit meddela att regeringen försöker hindra den politiska oppositionens arbete, att man alltså försöker omintetgöra demokratin. Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg har förklarat att det handlar om att stoppa S från att bedriva valkampanj. Också hyggligt odemokratiskt. Men är det så?
Vari ligger egentligen det demokratiska inslaget i att politiska partier tillåts bedriva spel och dobbel-verksamhet? Lägg därtill att man genom speciallagstiftning har gett sig själva betydande undantag i hur verksamheten får bedrivas. Kreditköp och noll koll på vem som spelar är helt okej när partierna gör det.
De politiska partierna är de som stiftar våra lagar. De reglerar bland mycket annat spelmarknaden. Inte minst de socialdemokratiska regeringarna har gjort väldigt tydligt att just det är en marknad som måste regleras hårt eftersom den är så skadlig. Samtidigt äger och driver man själv en av de värsta aktörerna. A-lotterierna är en evig skandal som frekvent skapar pinsamma rubriker som skulle ha tvingat fram förändringar i exakt alla fall – utom precis detta.
S har skickat oräkneliga människor till Kronofogden på grund av kreditköp. Något man gjorde under mycket lång tid. Verksamheten har också länge kritiserats för att rikta in sig på gamla och ekonomiskt utsatta. För ett par dagar sedan kunde Expressen avslöja att Kombilotteriet, som är A-lotteriernas största lotteri, hade ett telefonförsäljarmanus som riktade in sig på att övertyga dem som inte har råd.
Inget av detta har med demokrati att göra. Om något skadas demokratin av att de politiska partierna ägnar sig åt sådan verksamhet. Detta är en rest från Socialdemokraternas glansdagar då Sverige närmast var en enpartistat och partiet skulle kontrollera hela samhället. Att den tas bort är milt uttryckt välkommet.
Att Moderaterna också på senare år har lagt sig till med ett lotteri och således blir av med, för all del betydligt mindre, inkomster visar dock att det är en principiell fråga och inte oppositionsjakt. Partier ska inte ägna sig åt spel och dobbel.