Hur kan Luleå lyckas så här uselt ännu en gång?

Det är år 2023 e.Kr. och hela Sverige verkar ha fått ett bättre företagsklimat. Hela Sverige? Nej, en region, mestadels styrd av envetna socialdemokrater, vägrar att ge upp.

Om flitens lampa lyser i stadshuset är det i vart fall inte på grund av arbetet för ett bättre företagsklimat.

Om flitens lampa lyser i stadshuset är det i vart fall inte på grund av arbetet för ett bättre företagsklimat.

Foto: Montage

Ledare2023-05-25 05:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Till skillnad från Asterix och hans tappra galler är den här kampen varken befogad eller förnuftig. Men den måste vara lika medveten. Det borde vara omöjligt att prestera så här dåligt år efter år utan att faktiskt tycka att det är acceptabelt.

När Svenskt näringsliv i tisdags presenterade svaren på årets enkätundersökning gällande det kommunala företagsklimatet landade Luleå på exakt samma resultat som i fjol. 2,9 på en sexgradig skala. Strax under gränsen för godtagbart som går vid 3,0.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) har sedan hon tillträdde poängterat hur viktiga företagen och företagsklimatet är. Nu har hon haft flera år på sig och ändå har orden inte omsatts i handling alls. En del av förklaringen kan hittas i undersökningen som för första gången också har innefattar kommunpolitikerna.

Resultatet är som förväntat. Politikerna betygsätter alla områden högre än vad företagarna gör. Störst överskattning görs vad gäller kommunpolitikernas attityder. Politikerna ger sig själva betyget 3,9 – i sig imponerande återhållsamt då det inte når upp till betyget bra på 4,0 – medan företagen landade på 2,7. Nästan lika stor skillnad ses vad gäller tjänstemännens attityder – 3,5 respektive 2,5 – samt upphandling – 3,6 respektive 2,4. 

Intressant nog är de områden där Luleå presterar som sämst i relation till riket som helhet kommunpolitikernas attityder, tjänstemännens attityder, kommunens service och bemötande samt information till företagen. Där hamnar Luleå 0,7 poäng under resten av landet.

Den här utvecklingen måste vändas snarast. Och resultatet visar tydligt var man ska börja. Förvaltningen måste genomgå en kulturförvandling där man slutar att betrakta företag som motståndare och i stället se dem som några man arbetar tillsammans med för att uppnå så bra resultat som möjligt. 

Självklart måste man fortsätta att jobba med sådant som kompetensbristen och bättre upphandlingar. Men det är problem i hela landet, även om Luleå tråkigt nog presterar sämre även där.

Många kommuner ser ett förbättrat företagsklimat. Pandemiinsatserna kan ha spelat roll. Och förstås ett medvetet arbete för att uppnå detta. Att Luleå står och stampar på samma plats medan resten av landet tuffar framåt beror uppenbart på bristen av det senare. Hur länge ska detta fortsätta Sammeli?