Cementas verksamhet på Gotland ser ut att få ett slut när deras tillstånd går ut i höst. De står för 75 procent av all cement som används i landet. Det riskerar att drabba svensk ekonomi på ett sätt som är svårt att ta in.
En konsekvensanalys från Byggföretagen visar att det kan leda till över 200 000 uppsägningar och ett investeringsbortfall på 20 miljarder kronor i månaden. Fackförbundet Byggnads menar att det här riskerar att bli den största krisen för byggsektorn sedan 90-talet (DN 22/7). Att ersätta nuvarande produktion med import på kort tid är inte heller realistiskt. Det handlar om stora volymer som ska uppfylla vissa tekniska krav som vi har på cement i Sverige och begränsad tillgång i världen.
LKAB räknar med ett produktionsbortfall på uppemot 80 procent, eftersom bolaget är beroende av betong för sin bergförstärkning. Byggandet av bostäder riskerar att upphöra nästan helt, enligt Byggnads. Det kommer bli svårt att locka arbetskraft till de stora industrisatsningarna i länet utan bostäder och ännu svårare att bygga industrianläggningarna.
I fjol fick Cementa tillstånd av Mark- och miljödomstolen att fortsätta sin verksamhet i 20 år till efter att ha skickat in sin ansökan redan 2017. Tillståndet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som avvisade ansökan eftersom utredningen är ”behäftad med så väsentliga brister att de inte kan utgöra grund för ett ställningstagande”.
Miljölagstiftningen ska respekteras, även om det riskerar att drabba svensk ekonomi. Stora industrier kan inte få ovillkorliga undantag. Men det kan inte ses som något annat än ett underbetyg att tillståndsprocesserna är så här tidskrävande och oförutsebara. Det ansökningsunderlag Cementa presenterade i domstol för snart två år sedan var då fullgott, nu visar det sig hux flux att det inte är det.
Tillståndsprocesser är kända för att ta lång tid. Utöver detta får de inte bli kända för att vara oförutsebara.
Beslut måste kunna överklagas och ändras, men om inte ens en verksamhet som funnits i hundra år – och där bolaget lämnat in ansökan för flera år sedan – lyckas få till en vettig tillståndsprocess, kan man undra vem som kan få till det. Det här ärendet och många liknande skulle kunna ha hanterats på ett bättre sätt.
Regeringen och relevanta aktörer måste göra vad som krävs för att säkra tillgången till cement för att undvika en ekonomisk härdsmälta. Parallellt med detta vore det klädsamt om regeringen kunde påskynda sitt arbete med att se över hur tillståndsprocesserna kan bli bättre för att undvika kriser i elfte timmen.